2010 wordt het jaar van de liefde

Trendwatchers zijn moderne waarzeggers. Een kijk in hun glazen bol is voldoende om de nabije toekomst te voorspellen. Een masteropleiding in dit ambacht is er niet. Iedereen met een flinke dosis onderbuikgevoel kan zich in feite trendwatcher noemen. Daarmee is ook niet duidelijk wie maar wat uit hun duim zuigen en wie de échte goeroe’s zijn.

Eén van Nederlandse bekendste trendwatchers is Adjiedj Bakas. Hij adviseert grote ondernemingen en werd verkozen tot Trendwatcher Van Het Jaar 2009. Kort geleden verscheen zijn trendrapport 2010, waarin hij ook de ontwikkelingen op de liefdesmarkt voorspelt. Een samenvatting van een aantal ontwikkelingen in de liefde die Bakas schetst:

  • De liefdesmarkt groeit, omdat mensen eenzamer worden. Op dit moment noemt 1:4 Nederlanders zich eenzaam, en melden fysiotherapeuten dat de helft van de klandizie voor massages voortkomt uit mensen die niet meer gestreeld worden.
  • De liefde wordt een belangrijk thema in 2010, nu ook zingeving, spiritualiteit, warmte, intuïtie, instinct en well-being weer langzaam terugkeren in onze economie die is gericht op geluk.
  • Onderzoek toonde aan dat mensen met een relatie gelukkiger zijn dan zonder, maar het begrip ‘relatie’ wordt op steeds meer verschillende manieren ingevuld.
  • Mensen hebben vaker twee of meer relaties naast elkaar. Bakas noemt dit "de Surinamisering van de liefde" (Bakas is zelf van Surinaamse afkomst).
  • Tieners worden minder verliefd en hebben meer los seksueel contact: ‘less dating, more hooking up’. Een nieuwe liefde voor gepensioneerden komt in 2010 ook weer vaker voor. Veertigers en vijftigers maken tot hun verbijstering mee dat hun ouders gaan scheiden en op anderen verliefd worden. Oudere vrouwen hebben steeds vaker een relatie met jongere jongens.
  • Vrouwen zijn bereid tewachten op specifieke mannen met genen waarmee ze een kind willen. De nerd wordt nog populairder op de relatiemarkt.

Van een deel van deze trends zijn de eerste effecten al merkbaar. In hoeverre we de andere trends gaan terug zien volgend jaar, is nog de vraag. In ieder geval zetten dit soort overzichten aan tot denken en helpt bij het vormen van een mening over ontwikkelingen.

Over de toekomst van online dating staat overigens nog weinig in het trendrapport. Misschien volgt dat met Bakas’ eerste boek over de liefde, dat in 2010 verschijnt.

Een gedachte over “2010 wordt het jaar van de liefde”

  1. Leuk om te lezen, het sluit ook helemaal aan bij het boek wat ik aan het schrijven ben over andere relatievormen, en waarbij spiritualiteit, persoonlijke groei in relaties en intimiteit een grote rol spelen. Goh, en ik heb nog nooit met deze trendwatcher gesproken! Ons boek Love Unlimited komt voorjaar 2010 uit bij uitgeverij Archipel

Reacties zijn gesloten.