1. Deze beursgang gaat niet alleen over Tinder
De gehele Match Group van 45 merken in 38 talen heeft 59 miljoen actieve gebruikers. Daarvan zijn er 4.7 miljoen betaald lid, op 30 september.
In het portfolio zijn maar liefst vijfentwintig sites die acquisities zijn, waaronder Twoo, okcupid en PlentyOfFish.
2. Tinder verdient (nu) niet veel geld
Tinder verdient geld aan Tinder Plus, dat slechts door een klein deel van de gebruikers wordt gebruikt. De andere bron van inkomsten zijn advertenties. Op dit moment is op de sites van Match Group 2% van de inventory aan advertentieplekken verkocht. Er er is ruimte voor veel meer advertenties bij in apps zoal Tinder, dus gebruikers kunnen er op rekenen dat die snel gaan verschijnen.
Tinder wordt gebruikt als uithangbord voor deze IPO, maar op dit moment wordt een groot gedeelte van het geld bij het moederbedrijf verdient met de andere producten. Een voorbeeld is het Lexa.nl, de meest bezochte Nederlandse datingsite.
3. Engagement van Tinder is groot, net als de kritiek op de app
Tinder is verslavend. Gebruikers besteden gemiddeld meer dan 35 minuten aan swipen en gaan dan door 145 profielen.
Het gemak waarmee afwijzen – en ook afspreken – gaat in Tinder heeft de app de nodige kritiek opgeleverd. Hoogtepunt tot nu toe was het kritische artikel van Vanity Fair (“Tinder sucks”), maar ook in Nederland groeit de maatschappelijke kritiek op Tinder.
4. Match Group verkoopt slechts een deel van de aandelen
De Match Group wil in totaal 33.3 miljoen aandelen uitgeven, tegen een prijs van $12 a $14. Dat is ongeveer 20% van de aandelen. Daarmee zou tinder nu $3.36 miljard waard zijn.
Moederbedrijf IAC houdt controle over de meerderheid van de aandelen en heeft ook alle stemrechten. Er worden drie soorten aandelen uitgegeven: common stock, klasse B en klasse C. Klasse B aandeelhouders hebben 10 stemrechten tegenover één stem van een gewone aandeelhouder. Aangezien alleen IAC klasse B aandelen krijgt, betekent het dat IAC 98% van het stemrecht in handen houdt.
Waarom de aandelen nu worden verkocht is de vraag. Sowieso worden er met het geld een aantal uitstaande leningen afbetaald, maar dit is niet voldoende om de beursgang te rechtvaardigen. Een andere mogelijkheid is dat er meer groeikapitaal nodig is, maar Match lijkt genoeg middelen te hebben om een groeistrategie van Tinder te financieren. De running costs van een datingapp als Tinder zijn namelijk redelijk beperkt: er wordt bijvoorbeeld in Nederland geen cent uitgegeven aan paid performance marketing. Een laatste mogelijke reden is dat de eigenaar van Tinder nu – op de top van de Tinder hype cycle – vast een deel van de buit veilig willen stellen.