Aanraken is goed voor hormoonhuishoding

Experimenten bewijzen dat dieren die veel aangeraakt worden gezonder opgroeien. Dieren die niet aangeraakt worden groeien niet, of blijken later agressief en contactgestoord, of worden slechte ouders. Dit gaat ook op voor mensen.

De huid is het grootste orgaan: sommige aanrakingen hebben enorme effecten op de positieve hormoonhuishouding. Meer en meer groeit het besef dat aanraken een broodnodige zaak is in een mensenleven. Zo wordt in Zweden op scholen tijd vrijgemaakt voor massage en het pesten neemt er af. Alleenstaanden zouden een goede masseuse moeten hebben, ook bestaan er uit Amerika overgewaaide knuffelparty’s waar tegen betaling en strikt sexloos een knuffelige omgeving neergezet wordt.

Een kwart van de Nederlanders heeft geleerd hun baby te masseren. Gemiddeld raken Nederlanders elkaar zes keer per dag aan. De partner het vaakst, onbekenden het minst. Vrouwen raken makkelijker hun vrouwelijke vrienden aan dan hun mannelijke. Kinderen worden door 86% van de ouders makkelijk aangeraakt, het aantal kinderen dat later de ouders blijft aanraken ligt veel lager. Naar schatting eenderde van de collega`s raakt elkaar niet aan.

Bron: MVLife

Een gedachte over “Aanraken is goed voor hormoonhuishoding”

Reacties zijn gesloten.