Alleenstaande man bang voor hoger opgeleide vrouw

De Nederlandse single man zoekt niet graag contact met de hoger opgeleide vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van e-Matching, een Nederlandse datingsite voor hoger opgeleide singles. Andersom, de combinatie van een vrouw met een hoger opgeleide man is veel minder problematisch.

“Bij het zoeken van een relatie via internet is het opleidingsniveau, naast leeftijd en woonplaats, één van de allerbelangrijkste selectiecriteria,” zo weet Jasper Jan de Konink, mede-oprichter van de datingsite die het onderzoek uitvoerde. “Wij waren zeer benieuwd of de laagdrempeligheid van online dating nu ook het zoekgedrag van de single zou beïnvloeden.”

Op basis van de geanonimiseerde gegevens van het berichtenverkeer blijkt dat de man het liefst zoekt naar contact met een gelijk of lager opgeleide vrouw (84 %). De vrouw heeft daarentegen een voorkeur voor gelijk of hoger (87%) opgeleide mannen. De Konink: “Blijkbaar zijn de oude patronen in het zoeken van een partner hardnekkig. Voor hoger opgeleide vrouwen en lager opgeleide mannen is het vinden van een partner nog steeds het moeilijkst.”

8 gedachten over “Alleenstaande man bang voor hoger opgeleide vrouw”

 1. Dat komt vooral omdat dat hoger opgeleide vrouwen in de echte wereld wat uit de lucht doen. En dat schrikt een alleenstaande man af, zo niet iedere man. Laat ze eerst maar weer eens met beide benen op de grond komen. Dan praten we verde, ok?! ;)

 2. Dat zijn op de eerste plaats onzekere mannen en mannen met een minderwaardigheidscomplex. Daarnaast is het zo dat hoogopgeleide vrouwen meestal superarrogant zijn, zij willen zich profileren tenkoste van andere. Dat doen zij om maar te laten zien hoe goed ze welniet zijn. Achter de rug om over mannen praten, en mannen belachelijk maken. Maar daar prik ik ogenblikkelijk doorheen, na de eerste paar seconden kan ik meteen zien wat voor vrouwen/meiden dat doen.

 3. Een andere theorie zegt, dat vrouwen over het algemeen toch al een voorsprong hebben op het gebied van sociale intelligentie. Ze pakt hem zo in als ze een beetje haar best doet. Als hij nou tenminste maar hoger opgeleid is, dan heeft-ie tenminste nog het gevoel dat hij de zaak een beetje in evenwicht houdt. Anders scoort de vrouw hoger op _twee_ gebieden. Je ziet aan de reacties van DatingBro en Jeroen dat sommige mannen daar een tikje onzeker van worden. ;-)

 4. Dat lijkt me niet eens zo’n gekke theorie. Ik weet wel dat wetenschappelijk is aangetoond dat vrouwen meer betrokken zijn bij groepen en zich meer zorgen maken over hoe ze overkomen binnen een groep. Dit zou een reden kunnen zijn voor een hogere sociale intelligentie.

  De werkelijke reden is dat mannen gewoon vaak de dominante persoon binnen een relatie willen zijn. Hoewel dit tegenwoordig vaak anders ligt, vinden de meeste mannen het toch prettiger als ze meer status (=hoger opgeleid) zijn dan hun partner.

 5. Veel mannen voelen zich gewoon prettiger als de vrouw op wie zij indruk willen maken, ook echt onder de indruk is en zij hier niet de hele tijd aan hoeven twijfelen.

  Mannen met een gelijke opleiding worden vaak behoorlijk competitief als blijkt dat je als vrouw ook best slim, rijk, succesvol of wat dan ook bent. Er wordt veel energie gestoken in het “remmen” van je ontwikkeling. En ja, daar heb ik dus echt geen zin in. Zo belangrijk is het hebben van een man in mijn leven nu ook weer niet!

 6. Het is meer een van de smoesje van hoogopgeleide vrouwen die ontweken worden.
  “Mannen zijn bang omdat ik zo hoog opgeleid ben”.
  Sure.
  En als een man niet wilt trouwen, heeft hij ‘bindingsangst’.
  Natuurlijk.
  Allemaal smoesjes van afgewezen vrouwen.

  Een begerenswaardige vrouw wordt namelijk niet genegeerd. Die wordt omringd door aanbidders. Hoge opleiding of niet:)

 7. ‘Zo belangrijk is het hebben van een man in mijn leven nu ook weer niet’

  Tekenend, mannen reageren minder op hoger opgeleide vrouwen omdat ze hebben geleerd dat hoger opgeleide vrouwen niet zoveel waarde hechten aan een relatie; andere dingen zoals hun vriendinnen, carrière, zelfontplooiing, vakanties, etc hebben voorrang. Dus waarom je moeite verspillen aan vrouwen die een relatie niet een hoge waarde toedichten?

  …verder zeiken vrouwen natuurlijk ook over allerlei volkomen irrelevante zaken zoals de kleur van iemands sokken, maar dat is niet iets exclusief voor de hoger opgeleide varianten.

 8. Het onderzoek laat dus zien dat vrouwen liever niet een man willen met een lagere opleiding terwijl een man wel een vrouw accepteert met een lagere opleiding!!!!
  Zo zie je dat in de meeste vrouwen een golddigger schuilt; ze wil er gewoon beter van worden. De emancipatie, zelfs die van de hoger opgeleide vrouw, is een farce.
  Als je de zelfingenomen en arrogante profielteksten van de vrouwen op ematching leest, dan is het niet zo verwonderlijk dat mannen deze vrouwen links laten liggen.

Reacties zijn gesloten.