Bestaat de formule voor de perfecte partner?

Wat zou het fijn zijn als je van te voren kunt vaststellen hoe je de perfecte partner vindt. Sommige datingsites proberen met persoonlijkheidstesten en zelflerende systemen mensen aan de juiste te koppelen. Met wisselend succes. Het geheim voor het vinden van de beste levensgezel omvat dus meer factoren. Het KRO-programma De Formule van Eureka geeft wiskundige antwoorden op moeilijke vragen. Vandaag de vraag: bestaat de formule voor de perfecte partner?

Het is misschien een spoiler voor wie het programma nog niet heeft gezien, maar de formule lijkt volgens de programmamakers te bestaan. Een combinatie van een aantal factoren zorgt in ieder geval voor een grotere kans op de perfecte relatie:

  1. Vergeet de ware: het is inmiddels vrij zeker dat voor de meeste mensen de ware niet bestaat. Om de ware te vinden, heb je 10.000 levens nodig. Er naar (blijven) zoeken is dus zinloos. En mensen die het wel lukt hebben mazzel.
  2. Vergeet je afwijkingen: juist de extremere kanten en scherpe randjes van iemands persoonlijkheid of uiterlijk maken die persoon interessant en aantrekkelijk.
  3. Ga naar de stad: in stedelijke gebieden wonen de meeste singles en vind je het snelst een partner. Verhuis daarna het platteland: het leven is er goedkoper, en mensen blijven er langer bij elkaar. Alles hierover in Marriage and the City.
  4. Neem niet de eerste beste, maar stop vóór de laatste: timing is van belang, want als je te vroeg gaat settlen heb je te weinig ervaring met relaties, en als je te lang doorzoekt, wordt je te oud.
  5. Ga voor maximaal 12 partners: wil je iemand vinden die behoort tot de top 10% van mogelijke partners voor jou, dan ligt het optimum bij 12 relaties. Dit staat beschreven in Searching for the Next Best Mate.
  6. Reageer niet te snel, of te langzaam op je partner: als je eenmaal een relatie hebt is balans houden belangrijk. Net als twee acrobaten op de trapeze zul je niet te langzaam moeten reageren op de ander, maar ook niet te snel moeten anticiperen. Hoe dat werkt lees je in Delay can Stabilize: Love Affair Dynamics

Meer lezen of het programma bekijken? Bekijk de site van het TV-programma of de hele uitzending op UitzendingGemist.