Bestaat het geheim van de liefde?

The Secret is een enorme hype in de VS. Voor wie niet weet waar ikhet over heb: in feite zijn het boek en de bijbehorende film gebaseerdop "The law of attraction". Kort gezegd komt het erop neer dat je alleskrijgt waarop je bent ingesteld qua gedachten, gevoelens en intenties.Als je focust op hetgeen je wil, en op basisdaarvan leeft, dan schijn je ook te krijgen wat je gevoelonuitgesproken vraagt.

Wat mij betreft is dit niets anders danbestaande theorieën in een nieuw jasje gieten. Neuro-linguïstischprogrammeren (NLP) lijkt hier bijvoorbeeld heel erg op. The law of attraction en NLP bestaan al langer en worden al een tijd door sommige verleidingsexperts toegepast.

In Nederland is The Secret ook aan het hypen. Allerleizelfbenoemde goeroe’s proberen een graantje mee te pikken van hetsucces. Een Vandaag filmde één van deze ‘coaches’ tijdens een workshop. Eendeelnemer aan de workshop is op zoek naar een levenspartner en legt ditvoor aan de coach. Het antwoord van de coach is kenmerkend voor hettreurige niveau van deze workshop: "Als je een partner wilt, dan zul jeje moeten voelen alsof je een partner hebt."
Eh juist, ja.