Betaalt de man of de vrouw op de eerste date?

Na een avond samen eten of drinken op een eerste date, volgt vaak een klassiek dilemma. Wie betaalt aan het eind van de avond de rekening, de man of de vrouw?

Datingsite Be2 hield een enquête onder haar leden. De belangrijkste uitkomst: laat de man betalen. Die wil ook graag betalen, zelfs drie keer meer mannen dan vrouwen denken dat mannen de rekening horen te betalen wanneer ze naar een dinner date gaan. 30% van de mannen denkt dat de man altijd moet betalen tegenover een kleine 10% van de vrouwen.

Vrouwen vinden dat het beter is om de rekening te verdelen; 56% geeft aan altijd aan te dringen om samen de rekening te betalen. Of de man dit accepteert, is dan aan hem. Sommige mannen blijven aandringen. Voor vrouwen blijkt accepteren daarbij soms moeilijker dan betalen. Dat mannen de vrouw fêteren is prettig, maar kan aan de andere kant ook voor schuldgevoelens zorgen. Als de man aanbiedt om te betalen is het voor de vrouw, het beste om het betalen van de rekening als een cadeau te zien. Accepteer daarom in dit soort gevallen het etentje met een glimlach en een warm bedankje voor de gezellige avond.

Uit de enquête blijkt ook dat vrouwen een meer meegaande houding hebben tijdens de eerste dates, terwijl mannen meer gefixeerde ideeen hebben over hoe ze zich moeten gedragen en hoe ze verwachten dat hun partners zich moeten gedragen. Daarbij zijn jongeren nog een stuk flexibeler, zo laat het onderzoekje zien. 55 plussers zijn twee keer zoveel dan de gemiddelde ondervraagden geneigd om te klagen als hun date te laat komt.