Boek: De liefde bedrijven

de liefde bedrijvenIeder jaar lopen er in Nederland weer zo’n 130.000 relaties op de klippen. Mensen die jarenlang bij elkaar blijven zijn eerder uitzondering dan regel. We worden steeds veeleisender en ontevredener over onze relaties en het wordt steeds lastiger onze verlangens te bevredigen. Is dan alle hoop verloren? Niet als het aan Blanca van den Brand ligt.

Als relatietherapeute ziet zij ziet ze dagelijks stellen met een zogenaamde midlovecrisis. In De liefde bedrijven legt ze uit hoe dit komt. De meeste mensen met liefdesproblemen kappen er gauw mee of ploeteren gewoon voort in middelmatigheid. Allebei fout. Liefhebben is Hart werken. Accepteren dat er verschillen zijn en beseffen dat de ander ook bepaalde behoeftes heeft, zijn de eerste stappen naar verbetering. Volgens Van den Brand heeft iedereen vijf dingen nodig: aandacht, acceptatie, respect, waardering en vrijheid. Hoe meer behoeftes uit deze “Relatieschijf van 5” worden bevredigd, hoe prettiger de relatie wordt.

Uren praten is niet nodig, het gaat er om dat je weer dúrft lief te hebben. Van den Brand legt in heldere taal uit wat er misgaat in veel relaties. Zodra je inzicht krijgt in je eigen relatie, is het eenvoudiger om problemen aan te pakken. Koppels met liefdesproblemen moeten zich weer voor elkaar interesseren en tijd steken in hun relatie. Lijntjes open houden werkt averechts volgens Van den Brand. “Als je de ander accepteert zoals hij of zij is, kan het niet misgaan.”

In duidelijke schema’s zet de schrijfster uiteen hoe je streetfight (een spiraal van negatieve emoties en destructief gedrag) in je relatie kunt veranderen in fairplay (je hart vol overgave laten spreken). Blanca Vanden Brand prikt dwars door alle cliché’s over De Liefde heen, en pleitvoor gezonde relaties waarin wordt gewerkt aan duurzame liefde. Haar visie isverfrissend, gezien onze zapp-cultuur waarin relaties steeds vaker lijken te verworden tot consumptiegoederen of wegwerpproducten.

Meer over “De liefde bedrijven” (ISBN: 9055945498)