Boek: de Parendans

Mannen en vrouwen zijn voortdurend op zoek naar de perfecte partner. Ironisch genoeg mislukken relaties steeds vaker. Hoe komt dit toch? Volgens de schrijver van de Parendans moeten we voor het antwoord terug naar de oertijd.

De Parendans is het nieuwste boek van Jeff Hoeyberghs, het enfant terrible van de Vlaamse plastische chirurgie. De schrijvers is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en staat bekend om zijn snedige uitspraken. In dit boek geeft hij zijn ongezouten mening over relaties tussen mannen en vrouwen. Hoewel de zweverige ondertitel “wellness in liefde en relaties” misschien anders doet vermoeden, trekt Hoeyberghs interessante parallellen tussen mens en dier. Hij noemt dit ‘biogrammatica’, het innerlijke stemmetje van de aap in ons.

Door het gezin als hoeksteen van de samenleving te gaan zien, hebben we ons een groot probleem op de nek gehaald. Want als het gezin breekt,dan breekt de samenleving. In de oertijd was men zo dom niet, aldus Hoeyberghs. Dan was de stam de hoeksteen en had de relatie veel minder gewicht. Vrouwen en mannen deden het grootste deel van de dag hun eigen ding, en tegen zonsondergang begon er wat paarvorming. Enals er kinderen waren werden die opgevoed door de volledige stam. Het sociale belang van de man en vrouw als koppel was lang niet zo belangrijk. Daarom moeten mannen elkaar weer meer vrijheid geven, zoals vroeger in een stam.

Tegelijkertijd is er iets anders aan de hand. Allerlei instanties en de overheid moedigen gelijkheid tussen de seksen aan,in plaats van hun gelijkwaardigheid. Door vrouwelijke en mannelijke communicatiestijlen constant te willen mengen, verliezen ze beide aan effectiviteit en worden de nadelige kanten ervan uitvergroot. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, en kunnen pas door een deur als ze hun onderlinge verschillen erkennen. Nieuwe mannen zijn steed vaker watjes. Mannen moeten mannelijk blijven en vrouwen vrouwelijk.

Het boek staat vol van dit soort prikkelende uitspraken, waarbij wetenschappelijke feiten worden afgewisseld met Hoeyberghs persoonlijke mening. De auteur trekt soms verregaande conclusies, maar onderbouwt zeniet altijd. Sommige stukken roepen alleen maar meer nieuwe vragen op. Voor wie zich daar overheen kan zitten is De Parendans een prikkelend boek dat korte metten maakt met alle taboes rondom relaties.