Casual dating of matchmaking: wat beweegt mensen op online datingsites?

Meetic jazz ParijsIn een van de buitenwijken van de Franse hoofdstad ligt het hoofdkwartier van Meetic, dat haar marktpositie in Europa recent verstevigde door de overname van concurrent Match.com. Een paar kilometer verder, in het centrum van de stad van de liefde, kwam vorig weekend een groep van ruim 30 gebruikers van verschillende Meetic affinity sites bij elkaar om anderen in real life te ontmoeten.

Zinnenprikkelend
Gedurende een dag benutten de deelnemers al hun zintuigen in een serie workshops. Ze leren wijn proeven, koken, geuren onderscheiden en maken daarnaast kennis met andere online daters. Tijdens het event vond ik uit wie de mensen zijn die schuilgaan achter de profielen op datingsites. De motivaties om online te daten blijken vaak hetzelfde, en soms verrassend.

Matchmaking
Volgens Meetic zijn er ruwweg twee soorten datingsites met ieder een eigen soort gebruikers: casual datingsites en matchmakingsites. Meetic heeft verspreid door Europa een aantal datingsites die zich richten op matchmaking. Op zo’n site worden gebruikers na een intake-test met een slim matchingsalgoritme aan de juiste persoon gekoppeld. Vervolgens bepalenze zelf of ze hier contact mee willen leggen of niet.

Casual dating
In Nederland is recent matchmaking site Lexamore.nl gelanceerd, de tegenhanger van het al langer bestaande Lexa dat zich met name richt op casual dating: browsen door profielen van andere leden waarbij men zelf de touwtjes volledig in handen heeft. Lexamore trekt een oudere doelgroep aan dan Lexa en dat zie je ook duidelijk terug bij de deelnemers aan het Meetic Affinity event. Deze hebben vaak al een of meerdere relaties achter de rug. “Ik ben na mijn scheiding door een vriendin gewezen op internet dating,” vertelt een mannelijke deelnemer (51) uit Engeland, “zo kwam ik in contact met interessante mensen die ik anders nooit had ontmoet. Een deel spreek ik nog steeds regelmatig.”

Meetic Parijs kokenVerschillende motivaties
De redenen waarom mensen zich inschrijven op een datingsite lopen uiteen. Op casual datingsites staan relatief veel (overwegend jonge) mensen die online dating voor het eerst uitproberen en de mogelijkheden aftasten. Online dating wordt gezien als een ‘extra kanaal’, naast het ontmoeten van mensen op andere manieren. Of de datingactiviteiten op internet een serieuze partner opleveren of alleen een leuke afspraak maakt in eerste instantie niet uit. Een ondernemer uit Nice in Frankrijk (43) vertelt dat hij de laatste jaren een aantal vriendinnen heeft gevonden via datingsites. Het meeste succes heeft hij bij vrouwen die een kind willen, want “die zijn vaak op andere gebieden wat minderveeleisend”. Uiteindelijk liepen sommige van deze relaties stuk, anderen eindigden in een vriendschap. Haast om zijn droomvrouw tevinden heeft hij niet. “Ik heb een rijk leven, ontmoet veel interessante mensen online. Kortom: ik vermaak me voorlopig nog prima.”

Samenzijn
Meetic Paris HappyDe motieven van gebruikers van matchmaking sites zijn vaak een stuk serieuzer. Vrouwen met een sterke kinderwens die actief op zoek zijn naar een partner zullen zich daarom ook eerder inschrijven op zo’nsite. Dat sommige mannen op hun beurt weer dankbaar gebruik van de tikkende biologische klok van vrouwen is onvermijdelijk. Toch is de grote gemeenschappelijke deler op matchmaking sites het verlangen naar samenzijn met een partner, iemand om je leven mee te delen of in ieder geval een groot deel daarvan. De verwachtingen over relaties in het algemeen zijn bij de oudere deelnemers vaak realistischer. “Ik geloof niet in De Ware, maar ik weet zeker dat er ergens voor mij nog een geschikte partner rondloopt”, vertelt een vrouw (37) uit Italië. Het droombeeld van de prins op het witte paard heeft ze uit haar hoofd gezet, maar die levenspartner zal er desondanks wel komen. En of ze die persoon dan online ontmoet of offline is haar eigenlijk om het even.

Foto’s: Eric Klaassen/JL Parot Lexamore