Circl.es: niets nieuws, maar toch een revolutie in online dating

Circl.es datingsite FacebookCircl.es is een datingsite gebouwd voor mensen die een hekel hebben aan online dating. De nieuwe site is ontstaan in San Francisco, het hart van de internationale internetwereld, waar een groep singles brainstormde over een betere manier om te daten via internet. Het resultaat is een site die niet bol staat van de nieuwe functionaliteiten, en qua design weinig voorstelt. Ook is er weinig marketingbudget om nieuwe gebruikers aan te trekken. En toch heeft Circl.es alles in zich om een groot succes te worden.

Dat Circl.es niet zomaar een datingsite is blijkt al bij het openen van de homepage. “Welcome to the simplest dating website ever”, prijkt hier in grote letters. Het aanmaken van een profiel verloopt inderdaad een stuk sneller dan op andere datingsites.

Het geheim zit hem in de sterke koppeling met Facebook. Alleen met een Facebook account kun je je inschrijven, na inloggen worden je (basis) profielgegevens worden dan direct gebruikt om je profiel te vullen. Andere datingsites maken ook al gebruik van social media, maar gebruiken – of misbruiken – daarbij juist het vriendennetwerk van diegene die zich nieuw aanmeldt. Op Zoosk, de datingsite met wereldwijd de meest profielen die $90 miljoen per jaar verdient, krijgen al je vrienden als je niet oppast direct een uitnodiging van jou om zich ook aan te melden. Circl.es gebruikt weliswaar je Facebook profiel en foto, maar voorkomt juist dat je eigen vrienden je kunnen zien. Op Circl.es zie je nooit je eerstegraads Facebook connecties, en sowieso alleen maar mensen die in de buurt wonen. Wat je onder “in de buurt” verstaat, mag je zelf instellen. Het delen van je huidige locatie is wel verplicht.

circles decide yes noBij veel mensen heerst het idee dat er iets schort aan huidige generatie datingsites. Om maar een paar dingen te noemen: aantrekkelijke vrouwen worden vaak overspoeld met te veel berichten, sommige sites hebben veel fakers, en uitgebreide profielen met lange teksten zijn niet altijd leuk om te maken en ogen weinig uitnodigend voor bezoekers. Dat het anders moet, bedacht ook RTL Ventures dat vorig jaar het initiatief 5 Daters startte. Deze denktank mondde uiteindelijk uit in de nieuwe datingsite Pepper.

Ook Circl.es is ontstaan door ideeën over hoe datingsites beter kunnen, te bundelen. Het resultaat is een site die simpel is: Circl.es identificeert wederzijdse aantrekkingskracht, en verdwijnt daarna van het toneel. Het is dan aan jou zelf om te bepalen of er chemie is tijdens een vervolgafspraak met die ander. Het doel is niet direct om je levenspartner te vinden, maar zeker wel een paar leuke dates. Op Circl.es hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel blootgeeft. Er zijn geen uitgebreide profielen, alleen ‘snapshots’ met een foto en korte info die je nodig hebt om te beoordelen of je iemand leuk vindt. Niet leuk? Dan klik je direct door naar de volgende. Wel leuk? Dan is het afwachten of de ander jou ook positief beoordeelt, en kun je met elkaar in contact komen. Dit systeem wordt al met succes toegepast op onder andere PaiQ, Badoo, Zoosk, en Twoo. Wanneer je door al je potentiële matches bent geklikt, kun je er zeker van zijn dat je profiel alleen wordt bekijken door mensen waar je zelf ook interesse in zou hebben. Alleen mensen die aan je criteria voldoen, krijgen je profiel nog te zien.

Circl.es wordt (nog?) niet ondersteund door investeerders, en is ontstaan uit een groep gebruikers die vonden dat online dating simpeler en beter kon. Het marketingbudget is klein, dus het succes van de site staat of valt met de tevredenheid van de gebruikers. De makers hopen dat die zo tevreden zijn dat ze het doorvertellen aan vrienden en bekenden. Je wordt als nieuw lid beloond voor het delen van de site. Als je 5 single vrienden vertelt over Circl.es kun je ook filteren op lichaamstype, ras, religie opleiding, en zelfs trips inplannen zodat je ook daar potentiële matches kunt vinden. Deze low-budget marketingtechniek werkt goed, de site kreeg veel aandacht van tech-blogs en heeft in een maand al enkele duizenden actieve gebruikers.

Waarin Circl.es ook in afwijkt is de prijs. De site is volledig gratis. Waar de makers in de toekomst geld aan willen verdienen is nog niet duidelijk. Betekent dit dat je je als single nu direct moet inschrijven op Circl.es? Het antwoord is: nee. Op dit moment zijn er welgeteld 5 Nederlandse gebruikers op de site te vinden, dus veel matches zul je er nog niet vinden. Toch is de site revolutionair in gemak en doeltreffendheid. Circl.es heeft alles – nee, precies genoeg – in zich om een succes te worden.

Circl.es criteria
De profielen op Circl.es zijn niet meer dan snapshots, en de criterialijst is beperkt.

2 gedachten over “Circl.es: niets nieuws, maar toch een revolutie in online dating”

Reacties zijn gesloten.