Cliché’s in profielteksten op datingsites

Een datingprofieltekst schrijven is niet makkelijk. Misschien vervallen daarom veel mensen in cliché’s wanneer ze dat belangrijke stukje proza over zichzelf schrijven. Wie regelmatig rondkijkt op datingsites gaat een patroon herkennen in veel van de teksten. Bepaalde interesses en zinsnedes worden overmatig veel gebruikt. Hoewel je je met een originele tekst kunt onderscheiden van de grote menigte, zijn deze helaas zeldzaam.

Een aantal cliché’s die je absoluut wilt vermijden zijn de volgende:
1. “Ik ben niet echt op zoek”
De meest gebruikte tekst om aan te geven dat je echt niet desperate bent, maar het wel leuk vindt om andere mensen te ontmoeten. Overbodig, en eigenlijk ook een beetje ongeloofwaardig gezien het feit dat je al de moeite hebt genomen een profiel aan te maken.

2. “Ik vind het moeilijk om iets over mezelf te schrijven”
Vind je het lastig om iets over jezelf te schrijven? Dat is niet heel verrassend. Vrijwel iedereen die dit wel eens heeft geprobeerd, weet hoe moeilijk het is. Maar refereren naar je worsteling is de grootste verspilling van ruimte die er is.

3. “Ik hou van wandelingen op het strand / praten met een glas wijn bij de open haard”
Hou je van een lekkere wandeling? Met jou de rest van de wereld, zo lijkt het. Zelfs als je dit echt uit de grond van je hart meent, kun je het beter nog niet op je profiel zetten. Hoewel er genoeg mensen zijn die ook gek zijn op romantische strandwandelingen en haardvuur, spreekt er bijzonder weinig originaliteit uit deze liefhebberijen.

4. “Ik hou van lekker uit eten gaan en leuke dingen ondernemen met vriend(inn)en”
Laten we eerlijk zijn. Behalve als je echt asociaal bent, vind je toch minstens één van deze dingen leuk. Natuurlijk, je kunt ze best laten vallen in een berichtenwisseling. Maar er aandacht aan besteden aan je profieltekst is het equivalent van een uitgever die op zijn boeken zet dat je ze kunt lezen.

5. “Ik ben/zoek een spontane man/vrouw”
Spontaniteit is met stip de meest genoemde eigenschap op datingsites, en daarmee de minst originele. Er zijn letterlijk honderdduizenden mensen die het nodig vinden om spontaniteit in een karakterschets van zichzelf te benoemen. Of iemand écht spontaan is valt helaas zelden af te lezen aan het profiel. Dat zie je pas bij een vervolgafspraak.

Tips voor een geslaagde profieltekst vind je in de datingtips op Start2Date.

2 gedachten over “Cliché’s in profielteksten op datingsites”

  1. Op bijna alle datingsite’s althans hier in de US, zie je opeens alle mannen houden van shoppen, dat is natuurlijk heel erg raar, de meeste mannen houden niet zo van shoppen.

  2. After listening your interview on BNN and not getting most of what you said, I got curious about the clichés on dating sites.. so I came here to look it up.
    God bless google translate! :)
    Very nice article!

Reacties zijn gesloten.