Steeds vaker gebruiken datingsites koppelingen met social media om mensen nog beter aan een nieuwe partner te kunnen helpen. Clique is een nieuwe datingsite uit New York die het sociale netwerk van een gebruiker doorzoekt op potentiële dates. De site duikt in social media als Facebook, Twitter en Foursquare om data op te halen en laat vrienden optreden als ‘matchmakers’.
Clique heeft zich laten inspireren door het echte leven. In hun dagelijks leven ontmoeten mensen vaak een partner die een bekende is van collega’s, kennissen of vrienden. Maar online spenderen mensen veel tijd met het zoeken naar iemand in een grote database op een datingsite, zonder daarbij enige sociale context over die personen te hebben. De makers van Clique denken dat een gemeenschappelijke vriend een krachtig filter is en dat je daardoor veel sneller een geschikte match zult vinden.
Bijkomend voordeel is dat het online dating minder eng maakt. De drempel om met iemand af te spreken die al een vriend kent, zal een stuk lager zijn. Daarnaast is het ook nog eens veel veiliger dan met vreemden af te spreken.
De site is live sinds Valentijnsdag, maar begint inmiddels aardig wat tractie te krijgen. Gebruikers betalen geen abonnementsgeld op Clique. De vraag is hoe de makers geld denken te verdienen. Oprichter Christy Purington vertelt op The Next Web dat ze een aantal routes ziet. De eerste optie is het betalen voor tweedegraads connecties, wat een waardevolle toevoeging kan zijn – dat zijn namelijk de mensen die dicht genoeg in je netwerk zitten om waardevol te zijn, maar ver genoeg om ze mogelijk nog niet te kennen. Daarnaast heeft ze ideeen om daily deals aan te bieden speciaal voor mensen die op een date gaan, denk bijvoorbeeld aan kortingscoupons voor restaurants. Of deze inkomstenstroom voldoende is, zal nog blijken. De grootste uitdaging is nu om snel te groeien. Lastig, want de site werkt met een invitation systeem en je zult dus al een vriend moeten hebben die op de site zit.
De koppeling met social media lijkt bij Clique een meerwaarde te hebben. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen daadwerkelijk zin hebben om op te treden als ‘matchmaker’ voor vrienden. In de praktijk bleek dat bij andere concepten nog wel eens tegen te vallen.