Dating 2.0: tien veelbelovende datingsites

Het leek er even op dat de online dating markt last had van een creatieve inzinking. De ene na de andere zoek-een-profieltje datingsite werd gelanceerd. Originaliteit was ver te zoeken, maar onderstaande sites brengen daar hopelijk verandering in. Tien veelbelovende Nederlandse en Amerikaanse datingsites om in de gaten te houden:

1. Google Dating
Daten via Google, kan dat dan? In het groeiende aanbod van Google diensten kan een datingsite natuurlijk niet ontbreken. Via Google Base kun je een persoonlijk profiel aanmaken dat erg op dating is gericht. Zo kun je geslacht, seksuele geaardheid en een korte beschrijving van jezelf invoeren. Verder kun je via Google anoniem mailen en tags toevoegen aan je profiel.

poddater2. PodDater
Combineer twee succesnummers en je krijgt een nog groter succes. Dat moeten de makers van PodDater gedacht hebben. Op deze datingsite kun je namelijk videofilmpjes downloaden van andere leden en deze bekijken op je iPod. Op basis van tagskun je snel zoeken naar iemand met dezelfde interesses als jij – of juist hele andere natuurlijk. Helaas is het aanbod van video’s op de site nog erg mager. De site bestaat al meer dan een jaar en is misschien wel te niche om een massaal succes te worden.

3. PlentyOfFish
PlentyOfFishbegon voor Markus Frind als een manier started om zichzelf de programmeertaal ASP te leren, maar werd al gauw een hele grote datingsite. Met bijna 600,000 unieke bezoekers per maand is het de grootste gratis datingsite in de VS. De site doet ergens denken aan Marktplaats: het design is zeer spartaans, maar de functionaliteit van de site is goed. De site doet het financieel erg goed, de oprichter verdient ongeveer $10,000 per dag met Google advertenties.

top 10 prescription4love4. Prescription4Love
Prescription4Love is een niche site voor mensen die een bijzondere ziekte of handicap hebben, zoals doofheid, HIV, alcoholisme of obesitas. Leden kunnen hier een betere match vinden door open te zijn over hun gebreken, maar tegelijkertijd anoniem te blijven totdat je de ander beter vertrouwt. De site werkt prima, maar de profielen zijn wel erg beperkt om het gemis aan foto’s te compenseren. Misschien een idee voor Nederland?

5. MingleNow
MingleNow richt zich niet alleen op online dating, maar ook op het offline gedeelte. Gebruikers van MingleNow kunnen zichzelf groeperen in plekken (restaurants, bars, café’s) waar ze vaak komen zodat ze elkaar ook in het echt kunnen ontmoeten. De site bevat ook een ratingsysteem om te laten zien hoe actief de leden zijn, zowel op de site als in hun echte leven. De site is vooral gericht op Noord-Amerika, maar het concept is erg origineel en goed uitgewerkt. Dit zou in Nederland en België ook zeker kunnen aanslaan!

6. Wikia Personals
De site moet nog gelanceerd worden, maar de makers van Wikia zijn vastbesloten om een wereldwijde datingsite op te zetten die iedereen gratis kan gebruiken. De opzet van de site is vergelijkbaar met  die van Wikipedia. Op dit moment is er op de site een discussie gaande over het weren van fakers en het aantrekken van vrouwen, de twee grootste problemen op bestaande datingsites. We houden Wikia Personals dus in de gaten…

7. Lymic
Lymic richt zich helemaal op online speeddating. Op gezette tijden worden er speeddating events georganiseerd waarbij je automatisch in contact wordt gebracht met leden die matchen bij jouw profiel. Middels een videogesprek – via de webcam – heb je per persoon 3 minuten de tijd om nader kennis te maken. Na elke gesprek geef je een Ja/Nee als je de ontmoeting voor herhaling vatbaar vindt. Indien beide personen een “ja” hebben aangegeven ontvang je een bericht en kun je met elkaar in contact komen. De site maakte een vliegende start door promotie via Hyves en sponsoring van het t.v.-programma “Wie wordt de man van Froukje?”

paiq top 10 datingsites8. Paiq
Paiq is een vernieuwende datingsite waarbij je géén profiel kunt aanmaken. Als je een uitnodiging hebt bemachtigd, kun je je gratis inschrijven op deze site. Paiq werkt met een zelflerend matchingsysteem dat op basis van een aantal vragen iemand uitzoekt die geschikt is voor jou. Vervolgens je samen met deze persoon en een ‘concurrent’ van hetzelfde geslacht in één gezet. Uiteindelijk mag jouw date uit deze zogenaamde BattleDate dan één winnaar kiezen. Als jij de winnaar bent, mag je langer doorchatten met de ander. Behalve BattleDates word je ook één-op-één gematcht. De site startte in mei 2006 en heeft nu ruim 23.000 leden.

9. Nuzizo
In Noord-Amerika hebben datingsites het zwaar te verduren door de snelle groei van social communities. Nuzizo is een nieuwe digitale community van dating-ondernemer Saïd Amin. Nuzizo is ingericht als een online stad waar singles elkaar kunnen ontmoeten. Je kunt in één van de wijken van de stad rondspeuren naar interessant dating materiaal. Een goed voorbeeld van een origineel ingeklede singles community. De kans dat datingsites helemaal gaan verdwijnen door de opmars van communities als MySpace en Hyves is onwaarschijnlijk, maar sites als Nuzizo kunnen wel eens de toekomst worden.

paiq top 10 datingsites10. Relatieklik
Relatieklik is de eerste grote datingsite in Nederland die compleet gratis gaat worden. De makers van de site hebben een wetenschappelijke test ingebouwd om matching mogelijk te maken, maar vrij zoeken in de profielen is ook mogelijk. Eigenlijk doet deze site dus hetzelfde als Parship, maar dan kosteloos.

Van bovenstaande sites gaan we zeker meer horen. Op Datingfacts zal ik regelmatig nieuwe datingsites blijven bespreken. Een actueel overzicht van datingsites is te vinden op Start2Date.

2 gedachten over “Dating 2.0: tien veelbelovende datingsites”

  1. Het idee van MingleNow is zeker niet nieuw. In ons land hadden we iets vergelijkbaars: de Digitale Stad Amsterdam kortweg DDS. Pleinen, kroegen, chatkanalen enz. Het project werd zwaar gesubsidieerd. Geen Amsterdammer die er belangstelling vooor had. Behalve ondergetekende. De DDS was de eertse datingsite van ons land waarbij je het begrip dating ruim moest opvatten. Er kwamen vooral vriendschappen uit voort. Toen Amsterdam de geldkraan dichtdraaide was het afgelopen met de DDS.

  2. Ko van Dijk, inderdaad was DDS een vroeg voorbeeld van een succesvolle online community. Ik ben zelf ook actief geweest op DDS. Er werden vriendschappen gesloten, je kon bij elkaar op bezoek, een eigen pagina (‘huis’) aanmaken en er werd zeker ook gedate.

    DDS was trouwens ook de eerste echte gratis provider in Nederland (al voordat HetNet en Wish dit toneel betraden). Het is niet helemaal afgelopen met DDS. De stichting Open Domein probeert nu de DDS gedachte levend te houden.

Reacties zijn gesloten.