Dating app Hinge gaat strijd aan met Tinder

Vorige week haalde Hinge $12 miljoen op. De dating-app lijkt sterk op Tinder, maar richtte zich in eerste instantie vooral op het vinden van een serieuze relatie. Hinge doet dit singles te koppelen aan vrijgezelle vrienden van vrienden op Facebook  – waardoor je betere matches zou krijgen dan via zoeken op locatie zoals in Tinder. Hoe succesvol kan Hinge worden in het verslaan van Tinder?

Na de eerste investeringsronde van $4 miljoen werd nu opnieuw $12 miljoen aan groeigeld opgehaald. Eén van de investeerders, Shasta, licht in een blogpost toe waarom ze in het model van Hinge geloven:

  • Hinge team focust op betere gebruikerservaring
  • Hinge is snel gegroeid door word-of-mouth
  • Hinge trekt mensen aan die niet eerder een datingsite gebruikten
  • Hinge is engaging: groot aantal returning users
  • De aard van de huidige datingmarkt is aan het veranderen, nieuwe spelers gaan het winnen van oudere
  • Sterk vertrouwen in het team van Hinge

Hinge is niet de eerste Tinderkloon die snel groeit. Ook The Grade, dat zicht richt op ‘high quality singles’ en gebruikers bant die een lage score halen, wist via word-of-mouth te groeien. De gebruikerservaring is goed en de app groeit volgens diverse berichten snel. In die zin is Hinge niet uniek.

(The Grade heeft overigens nog geen externe financiering maar wordt betaald uit de winst van Are You Interested, een andere datingapp van de makers van The Grade.)

Is Hinge onderscheidend genoeg om Tinder te verslaan?

Het is maar de vraag of er ruimte is voor nóg een speler in markten waarin Tinder de nummer één is. In Nederland bijvoorbeeld is Tinder dusdanig groot dat het moeilijk wordt om deze vanuit een positie als challenger te verslaan. Tegelijkertijd is Tinder bijna nergens zo hard gegroeid als in ons land. In veel markten is er dus wel degelijk ruimte voor een Tinder-achtige app, zeker als die zich kan positioneren als serieuzer. Neem India – het is daar nu (nog) ondenkbaar dat een app gericht op (voornamelijk casual) dating zo groot wordt. Maar in een enorme markt als India zou een serieuzer soort datingapp wél kunnen aanslaan.

Hinge is te downloaden in Nederland, maar hier nu nog niet actief. Waarschijnlijk zal een deel van het aangetrokken groeikapitaal worden ingezet om nieuwe markten te winnen – ook buiten Noord-Amerika. In de komende maanden zal duidelijk worden of Hinge de groeicurve door kan zetten, al dan niet ten koste van Tinder.