Datingapps maken minder kieskeurig

Datingapps maken dat mensen minder kieskeurig worden in het kiezen van een partner, dat claimen onderzoekers van Queensland University of Technology in Australië. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in een wetenschappelijk journal.

De onderzoekers onderzochten 219013 ‘contactbeslissingen’ en analyseerden de inhoud van 41000 profielteksten van gebruikers op de datingsite RSVP, een van de oudste datingsites in Australië.

Ze concludeerden dat singles van tevoren een ‘checklist’ maken van criteria voor een perfecte partner maken die duidelijk terugkomt in hun profiel, maar uiteindelijk deze eisen laten varen en zoeken naar partners met ‘voldoende’ kwaliteiten. Ze laten daarbij een deel van hun eisen varen.

Volgens de onderzoekers zou een reden kunnen zijn dat online daters op een gegeven moe worden van het zoeken naar de perfecte partner tussen al die andere.

Onderzoeker Stephen Whyte verklaar aan The Independent:

“We looked at whether or not people actually contact people who match what they say is their ideal partner in their profile, and our findings show they don’t. Stating a preference for what you are looking for appears to have little to no bearing on the characteristics of people you actually contact”

Bron: Whyte Stephen and Torgler Benno. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. February 2017