De kracht van introverte mensen

Introverte (meer naar binnen gerichte) mensen zijn geneigd te denken dat ze minder zijn dan extraverte (meer naar buiten gerichte) mensen. Toch heeft introvert zijn ook voordelen. Probeer als meer verlegen type niet krampachtig te voldoen aan het ‘sociale keurslijf’ dat de buitenwereld je probeert op te dringen. Je hoeft niet altijd het hoogste woord te voeren, leuk mee te doen of de meest ‘gezellige’ persoon op deze planeet te worden.

Volgens een artikel op Psycholoog.net hebben introverte mensen een duidelijke functie in onze samenleving. Introverte mensen trekken zich sneller terug en het zijn zeker niet de grootste gangmakers bij feestelijke gelegenheden, maar ze beschikken meestal over andere eigenschappen die ook zeer waardevol kunnen zijn.

Enkele van deze eigenschappen:
– De gave om goed naar anderen te kunnen luisteren en open te staan voor vragen en problemen van de ander.
– Een rijker innerlijk leven en een goede intuïtie.
– Hoofdzaken kunnen scheiden van bijzaken. Zij beperken zich van nature meer tot het hoofdonderwerp van het gesprek en ze kunnen feilloos de voor- en nadelen van een bepaalde kwestie op een rij zetten.
– Integriteit.
– Tenslotte: het gebrek aan al te uitbundige sociale vaardigheden wordt tenslotte ruimschoots gecompenseerd door extra toewijding, gerichte specifieke kennis en oog voor details.

Genoeg redenen voor introverte mensen om meer zelfvertrouwen te mogen hebben en om te beseffen dat hun positieve bijdrage zeer de moeite van het opmerken waard is!

Een gedachte over “De kracht van introverte mensen”

Reacties zijn gesloten.