Een relatie is geen ovenwant

Hoe veelomvattender de beslissing, hoe slechter het is om er uitgebreid over na te denken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Amsterdamse psychologen onder leiding van Ap Dijksterhuis dat verscheen in het tijdschrift Science.

Uit hun experimenten kwam naar voren dat mensen die weinig nadachten, de beste beslissingen nemen als ze een dure camera of een huis moesten uitzoeken. De verklaring is dat het bewuste denkvermogen van mensen snel overbelast is. Ons onbewuste daarentegen kan grote hoeveelheden informatie verwerken en integreren. Dijksterhuis zei in het NRC Handelsblad: “Bij kleine, overzichtelijke beslissingen kan het bewuste denken soms heel goed presteren. Als je ovenwanten moet kopen, bijvoorbeeld. Overwanten kan het bewuste aan.”

Een potentiële partner lijkt natuurlijk in niets op een ovenwant. En daar knelt de schoen. De nieuwe partner valt eerder in de categorie ‘nieuw huis’. Maar net als bij de aanschaf van een huis voelt het verkeerd om er niet goed over na te denken en om het allemaal maar een beetje op zijn beloop te laten. En dat terwijl weinig nadenken juist tot de beste resultaten leidt…