Eerste liefde bepalend voor latere relatie

Als de eerste liefde van een jongvolwassene goed verloopt, is de kans relatief groot dat het in de rest van het leven ook goed gaat met romantische relaties. Heeft de eerste serieuze verkering echter een ongelukkiger verloop, dan is de kans aanwezig dat het altijd tobben blijft met de liefde.

Dat blijkt uit onderzoek van de psycholoog Geert-Jan Overbeek. Overbeek onderzocht in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen de ontwikkeling van romantische relaties. Hij is, zegt hij, niet verrast over de voorspellende waarde die het verloop van de eerste liefde blijkt te hebben voor romantiek op latere leeftijd. Overbeek doet regelmatig onderzoek naar jongeren en gedrag.

Overbeek presenteert aanstaande donderdag zijn onderzoek op het Symposium Gezinsonderzoek.

3 gedachten over “Eerste liefde bepalend voor latere relatie”

  1. da’s niet mooi want mijn eerste relatie was 15 jaar up en downs en daarna is het niet beter geworden inderdaad :o :( ;).

  2. tja, het zal een factor zijn maar belangrijker is hoe zijn je voorbeeldrelaties en hoe ben je zelf in staat tot nadenken, evalueren, relatieveren en leren van je begane paden! Staat dat ook in dat onderzoek?
    Ik denk wel dat emotionele intelligentie en goede wil ook heel belangrijk zijn. Natuurlijk streven we allemaal na een supermens te zijn maar in alle eerlijkheid: je manco’s in je karakter liggen al vast voor je eerste liefdesrelatie en dus zouden die die relatie kunnen bepalen zodat niet die relatie bepalend wordt maar je eigen inbreng: wat komt eerst de kip of het ei?
    Soms kun je je eigen leven (een beetje) sturen maar zeg niet te snel ik ben zoals ik ben en houdt niet te lang vol met proberen te veranderen wat soms niet kan maar probeer er mee te leven zodanig dat je zelf en andere er zo min mogelijk last van hegbben.
    Succes. Niet alle titels van onderzoek geloven.

Reacties zijn gesloten.