Facts & figures over Valentijnsdag 2011

Het is weer bijna Valentijnsdag. De nieuwsberichten staan altijd vol met onderzoekjes, bizarre feiten en (soms) interessante weetjes over de dag van de liefde. Een greep uit de leukste berichten die we tegenkwamen.

Relatie-status op social networks wijkt af van werkelijkheid
Mashable
publiceert een infographic over het liefdesgedrag van Amerikanen.  Ze vroegen mensen onder andere naar hun relatiestatus (single, getrouwd, aan het daten) en vergeleken dat met de status die ze invulden op Facebook. Van de mensen die hun status niet invullen blijkt een groot gedeelte single of aan het daten. Getrouwde mensen geven dit het meest vaak aan op hun profiel. Maar zo’n 4% van de mensen die aangeeft dat ze single zijn, is in werkelijkheid verloofd of getrouwd. Zou het om verouderde profielen gaan of is hier opzet in het spel?

Cliché cadeaus zijn afknapper
Elsevier schrijft dat cliché cadeaus een afknapper zijn. Het opinieblad beveelt mannen aan om dure bonbons (macarons) of sexy lingerie (bijvoorbeeld La Perla) te kopen. Ook limited edition cointreau en champagne staan hoog in het lijstje. Een origineel Valentijnscadeau doet het in alle gevallen beter.

Belgen klaar met Valentijn
Ieder jaar is er wel een onderzoek waaruit blijkt dat Valentijn minder populair is geworden. Dit jaar zijn het de Belgen die het helemaal hebben gehad. Volgens een Belgische instantie viert nog maar 1 op de 5 mensen Valentijn, terwijl dat vorig jaar 1 op de 4 was. Met name de Vlamingen geven er de brui aan en vinden de dag ’te commercieel’. Belgen geven gemiddeld 62 euro uit aan Valentijn, en zijn daarmee een stuk minder zuinig dan Nederlanders.

Trouwen voor één dag
Wie het huwelijk een warm hart toedraagt, maar er toch niet zijn hele leven aan vast wil zitten, kan het volgende eens proberen. In Amsterdam wordt een Wed & Walk georganiseerd. Alles is tijdens de plechtigheid net als op de grote dag: bruidsjurken, sluiers, vintage jacquets, hoge hoeden, plastic bruidsboeketten, muziek en gouden plastic ringen met fonkelende edelstenen, die het bruidspaar mag houden.  Er is één verschil: na de dag keer je weer ongehuwd naar huis. Wel de lusten, niet de lasten dus.

Hyves lanceert e-kado voor Valentijn
Een valentijnsgroet brengen steeds meer mensen over via internet, in plaats van via de post. Social network Hyves presenteert daarom een nieuwe functie waarmee je ook digitale cadeaus kunt geven. Het E-Kado kan van alles zijn: van een simpele roos tot een ware geldboom. Je kunt het cadeau op verschillende manieren vesturen: publiekelijk zichtbaar, privé of anoniem. Het E-kado verschijnt vervolgens op het profiel van de ontvanger in een box boven de krabbels.

Valentijnsdag 2011 drukste ooit op datingsites?
Alles wijst erop dat Valentijnsdag dit jaar een van de drukste ooit gaat worden. Dat blijkt uit een onderzoek van datingsite Be2. In de aanloop naar de dag van de liefde zijn leden vaker geneigd in te loggen en berichten te verzenden. 71% van de respondenten in het onderzoek zei dat ze waarschijnlijk een Valentijnsbericht zullen sturen naar een van hun partneraanbevelingen. Maar liefst 4 op de 5 van de respondenten gaf aan dat ze meer geneigd zijn om in te loggen en op berichten te reageren in de periode rond Valentijnsdag.
Of deze Valentijn echt de drukste ooit wordt, zullen we pas na maandag weten.