Journaliste Karlijn Kuijpers schreef een artikel over flirten op Facebook, en interviewde de mensen achter de Facebook-pagina’s waar je een flirt kunt terugvinden. Daarnaast sprak Karlijn met psychologe Tila Pronk en mij.
“Brunette, krukken, groene jas, station Akkrum, 20 over 11. Kopje koffie binnenkort?” Op Facebook doken in december flirtpagina’s op. Hier kan je een berichtje achterlaten voor degene die je niet durfde aan te spreken in de Universiteitsbibliotheek, de trein of op een technofeest. Binnen no time zijn ze een enorm succes geworden.
De volledige versie van het artikel is nu exclusief hier te lezen.
Het idee bestaat al langer. Zo stond in Rails, het magazine van de NS, de rubriek Hartkloppingen waarin dezelfde soort oproepen stonden. In 2008 werd het tijdschrift opgeheven en vulde Treinflirt.nl de leegte. Afgelopen najaar introduceerde de NS het blog Hartkloppingen waarmee de tijdschrift-rubriek een nieuw leven werd ingeblazen, maar het is lang niet zo’n succes geworden als de Facebook-pagina Hartstocht in de Trein. Binnen een maand heeft de pagina ruim 50.000 likes verzameld. De oprichters Mieke van Eijsden en Sanne Viezee, masterstudenten in Jeugdrecht, krijgen dagelijks veertig à vijftig berichten binnen van mensen die opzoek zijn naar iemand of graag hun flirt-ervaring uit de trein willen delen. De meeste zijn tussen de 18 en 25 jaar. “Als we denken dat het niet per se anoniem hoeft, sturen we nu naar mensen dat ze ook zelf het bericht op onze wall kunnen plaatsen. Ook plaatsen we gedetailleerde berichten eerder dan berichten waarvan we denken dat het weinig slaagkans heeft, omdat het bijvoorbeeld onduidelijk is of het om een man of vrouw gaat”, vertelt Van Eijsden.
Dat hun idee succesvoller is dan het blog van de NS zit waarschijnlijk in de toegankelijkheid. “Als je op bij de site van NS wil reageren op een blogpost, moet je de NS mailen en zij leggen dan het contact voor je. Terwijl op Facebook iedereen meteen kan reageren. Ook kan je vrienden onder een bericht taggen als je denkt dat het over hen gaat”, legt Van Eijsden uit. Naast Hartstocht in de Trein, bestaat ook de pagina Wappie Techno Liefde waar technoliefhebbers opzoek gaan naar die leuke chick met wie ze laatst gedanst hebben. Ook heeft iedere universiteitsbibliotheek sinds kort een pagina waarop meiden die ene leuke jongen met bruin haar en een rode trui kunnen uitnodigen voor een kop koffie bij de automaat. Hiervoor waren er al flirtapps uitgevonden, maar zij zijn nooit zo’n groot succes geworden als deze pagina’s. Online strategy consultant Eric Klaassen schreef Liefde in de tijden van Facebook. Hij verklaart het verschil: “De grootste drempel bij een app is al het downloaden, dan moet je je nog aanmelden als gebruiker en daarna moet je nog inloggen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen op geen enkele site zo lang kijken als op Facebook. Het staat de hele dag op de achtergrond aan. Als iemand iets post op de Gespot pagina van de UvA, zien meteen zo’n achtduizend mensen het. Daardoor is de kans veel groter geworden dat zo’n oproep werkt.”
Ideaalbeeld
De reden waarom mensen niet in het echt iemand aan durven te spreken na oogcontact, maar wel een bericht op Facebook plaatsen, heeft volgens Tila Pronk, psycholoog en schrijfster van een wetenschappelijkboek over liefde Hartstocht, te maken met verlegenheid. “Sommige mensen zijn introverter. Als je zo’n bericht op Facebook plaatst kan je langer nadenken over hoe je jezelf wil voorstellen. In de kroeg moet je meteen ad rem zijn en leuke grappen maken.” Soms schrijven mensen een oproep over iemand die ze een jaar geleden ergens hebben gezien. “Dan heeft iemand heel veel indruk op je gemaakt, maar is de timing niet goed. Je zit niet lekker in je vel of je hebt een relatie. Of je wordt weer aan een situatie herinnerd. Bijvoorbeeld als het sneeuwt en je bent gestrand op het station, dan denk je aan die koude februari van vorig jaar toen je samen gestrand was met die ene leuke persoon.” Dit heeft wel een groot risico volgens Pronk. “Ons geheugen is helaas niet zo betrouwbaar. Je ontwikkeld een geïdealiseerd beeld van iemand, wat kan tegenvallen.”
Volgens Pronk is het belangrijk dat mensen in het echt blijven openstaan voor liefde, omdat je een ideaalbeeld niet zomaar los laat. “Wanneer je iemand leuk vindt, omdat hij een sportieve foto heeft op Facebook, dan onthoud je alleen de dingen die dat positieve beeld te bevestigen. Als hij in het echt toch niet sportief overkomt, vraag je ‘Ga je wel met je fiets naar het werk?’ en als het antwoord daarop ja is, denk je ‘zie je wel, hij is is sportief.’ Al het positieve onthoud je en alles wat tegenin het ideaalbeeld ingaat, negeer je.”
Het echte leven
Toch zit er ook een voordeel aan online flirten. Zo merken de meiden van Hartstocht in de Trein dat hun pagina mensen bewuster maakt dat er ook in de trein geflirt kan worden. “Dat zeggen mensen vaak in reacties. Ook kwam er gisteren toen er veel treinvertraging was door de sneeuwval een oproep binnen om te speeddaten bij de Starbucks.” Klaassen stelt ook dat online media en de realiteit elkaar kunnen versterken. “Een single vriendin van mij vertelde dat in haar supermarkt in de Amsterdamse Pijp heel veel geflirt wordt en dat er veel leuke singles rondlopen. Zo is er ook een app die mensen matcht aan de hand van hun boodschappen. Verder is er de site The Inner Circle in Amsterdam en Singapore waarbij offline borrels worden georganiseerd.” Maar ook hij waarschuwt ervoor dat mensen ook in het echte leven open moeten staan voor liefde. “Online liefde en liefde in het echte leven raken steeds meer verweven. We moeten hier nog de juiste balans in vinden, daar is tijd voor nodig.”
Perfect bericht
Voor wie indruk wil maken op de knappe man of vrouw tegenover zich in de coupé, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je dat doet. Alleen blijkt er nog geen instructie voor het meest perfecte bericht te bestaan. “Een oude marketingtruc is een beknopte tekst met een plaatje, maar hierdoor kan een bericht te algemeen zijn en weet diegene die je zoekt misschien niet eens dat je hem of haar bedoelt”, vertelt Klaassen. “Originaliteit is belangrijk. Humor kan bijvoorbeeld goed werken. Met een platte tekst val je niet op.” Ook de beheerders van Hartstocht in de Trein geven ook aan dat originele berichten goed werken.
Of de pagina’s succes opleveren? Per dag worden er circa vier mensen terug gevonden via Hartstocht in de Trein. Een paar keer hebben de twee oprichters al bevestigingen ontvangen van een succesvolle date. Ook al reizen ze zelf vier dagen per week met de trein, vooralsnog hebben ze geen bericht voor zichzelf geplaatst. Viezee: “We kijken nu wel meer rond in de trein, maar dat is ook omdat we willen zien wie onze website bezoekt.”
Ik vind het toch wel leuk dat er zoveel aandacht is gevestigd op daten:) Het is toch allemaal maar leuk en mooi als iedereen een ” wederhelft” vind, of gewoon een leuke avond kan hebben. Al heb ik ‘ eigenlijk’ wel een hekel aan dat alles online gebeurd, zo kunnen mensen uiteindelijk meer tijd met andere mensen in het ‘echte leven’ spenderen:) Niet meer alleen achter het laptopje, voor de buis of met hun whatsapp en facebook- ‘vrienden’.
Het is heel interessant om te zien hoe de dating wereld de laatste 10 jaar totaal is veranderd.