Geluk werkt aanstekelijk

Heeft men eindelijk het geheim van gelukkige koppels ontdekt? Een Britse onderzoeker denkt van wel. Hij verklaart wetenschappelijke bewijzen te hebben voor de stelling dat het geluk van de ene huwelijkspartner automatisch ook die van de andere meebrengt!

Nick Powdthavee, onderzoeker aan de Universiteit van Warwick, analyseerde de grote Britse gezinsenquête "1996-2000 British Household Panel Survey". Aan deze studie namen 9.700 gehuwden en 3.300 samenwonenden deel tussen 16 en 65 jaar. Ze ging over thema’s als tevredenheid, opvoeding, inkomen en gezondheid.

Hij stelde vast dat bij gehuwde echtparen de ene partner zijn geluk kan overbrengen op de andere. Die positieve impact zou zelfs aanzienlijker groter zijn dan bij aankoop van een huis, zou de problemen als gevolg van werkloosheid compenseren en het koppel gedurende twee maanden "bevrijden" van gezondheidsproblemen. Kortom, geluk is volgens hem bij gehuwde koppels aanstekelijk, ook al kampt één van beide partners met financiële, professionele of gezondheidsproblemen!

 Gelukkig zijn is te leren
Overigens was al eerder bekend dat gelukkig zijn te leren is. David Kykken van de universiteit van Minnesota ontdekte – na onderzoek op vierduizend tweelingen – dat vijftig procent van de tevredenheid die een mens ervaart, genetisch is bepaald. De genen beïnvloeden karaktertrekken als optimisme en omgaan met stress. Omgevingsfactoren als inkomen, huwelijkse staat, religie en onderwijs maken acht procent uit. En de rest wordt bepaald door het leven zelf.

 Nederlanders zijn gelukkig
Het CBS doet al jaren onderzoek naar hoe gelukkig wij Nederlanders zijn, en net als vorige jaren zijn wij weer hartstikke gelukkig. Negen op de tien Nederlanders ziet zichzelf als ‘gelukkig’ of ‘zeer gelukkig’. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht.

Allochtonen voelen zich ongelukkiger dan autochtonen, niet Westerse allochtonen voelen zich het ongelukkigst. Het CBS haalde deze resultaten uit een onderzoek dat vorig jaar als steekproef is afgenomen onder 16.000 mensen.

Meer over geluk
Nog meer informatie over geluk vind je in het artikel "Optimistische mensen leven langer" en de special van Time Magazine.