Grootste deel bezoekers datingsite op zoek naar de knapste

De meeste bezoekers van datingsites zijn op zoek naar de knapste man of vrouw op de site. Dat is één van de interessante uitkomsten van het onderzoek van Rianne Kaptijn, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Twente. Zij bestudeerde data van 6,000 heteroseksuele deelnemers aan de datingsite Paiq.

Het overgrote deel van de daters is op jacht naar de allermooiste man of vrouw die er op de site te vinden is, ongeacht hun eigen uiterlijk. Hoe knapper hoe leuker, zo redeneren deze singles. Vrouwen zijn hier nog wat kieskeuriger in dan mannen. Mannen die contact zoeken met vrouwen die aanmerkelijk knapper zijn dan zijzelf maken dus weinig kans. Ironisch genoeg zijn de meesten toch op jacht naar deze knappe vrouwen, met waarschijnlijk de nodige teleurstellingen tot gevolg. Het lijkt verstandiger voor deze singles om op zoek te gaan naar iemand die even aantrekkelijk of misschien zelfs iets minder aantrekkelijk is.

Mannen en vrouwen beoordelen de meeste eigenschappen van de ander ten opzichte van zichzelf. Een stevig postuur wordt bijvoorbeeld gezien als afknapper door iemand met een minder stevig postuur. Maar een slanker postuur dan de beoordelaar is gek genoeg géén 'opknapper'.

Kaptijn ontdekte dat dit systeem van vergelijkend beoordelen op veel gebieden gehanteerd wordt. Zo geven vrouwen de voorkeur aan mannen met een actiever sociaal leven dan zijzelf hebben en willen ze geen lager opgeleide man. Mannen op hun beurt knappen af op een vrouw die sociaal actiever is dan zijzelf. Verder blijkt dat mannen het niet waarderen als vrouwen meer bedpartners hebben gehad dan zijzelf.