HappyVPRO: hoe simpel succesvol kan zijn

Happy VPROIn 2004 verrastte de VPRO haar leden door een gratis datingsite te beginnen. De site begon als een proefballonetje naar aanleiding van een TV programma over internet daten. Oorspronkelijk opgezet als communicatiemiddel voor leden van de VPRO, maar inmiddels een bloeiende (dating)community. Er zijn sinds de start van de site al bijna 7 miljoen berichtjes verzonden. Eind vorig jaar werd de site zelfs helemaal vernieuwd. En toch is de opzet van HappyVPRO heel simpel. Wat verklaart het enorme succes van HappyVPRO?

Het eerste dat opvalt op de voorpagina van HappyVPRO is de eenvoudige lay-out. Op het scherm zijn de laatst toegevoegdereacties, foto’s en video’s te zien. Daarnaast vind je een overzichtvan HappyVPRO’ers die online zijn. De voorpagina is eenvoudig, maarnodigt uit tot doorklikken. Je kunt gewoon eens ongegeneerd rondkijkennaar wat anderen bij elkaars profiel hebben neergezet. Ook alle foto’sen video’s zijn gewoon voor iedereen op te vragen. De echte namen vanleden worden niet weergegeven, maar de rest van de profielen isopenbaar. Een beetje oppassen dus wat voor foto’s en teksten jeallemaal online plaatst. Maar echt veel zorgen om hun privacy lijken demeeste HappyVPRO’ers zich niet te maken…

Voor het leggen van contact met anderen moet je wel zelf lid worden. Nadat je je profiel hebt aangemaakt, kun je alle mogelijkheden van desite benutten. Nou ja, álle mogelijkheden… videochatten, interesseberichtjes sturen of andere poespas is er niet bij. Je kunt je profielinvullen, wat foto’s of een video uploaden, berichtjes versturen, en dat is het. Maar je merkt al gauw dat dit méér dan genoeg is. Dat komt omdat deze datingsite een paar unieke kenmerken heeft die andere sites niet hebben.

Een paar succesfactoren:
– Je kunt hier foto’s van álles uploaden. Geen zin om een foto van jezelf te plaatsen? Een foto van jekat, de buurvrouw, een net aangeschafte auto, het mag allemaal. Wat jij op de site plaatst, bepaal je helemaal zelf. Je kunt hierdoor afwijken van anderen en laten zien wie je bent. Dit maakt de site heel persoonlijk.
– Je kunt de profielen niet doorzoeken. Op de meeste datingsites heb je een uitgebreide zoekfunctie waarin je precieskunt aangeven hoe je ideale partner er uit moet zijn. De vraag is of dit effectief is, want misschien valt jouw ideale partner wel buiten deze zoekresultaten. In werkelijkheid is het veel leuker (en effectiever) om een beetje te verdwalen in de profielen. Gewoon eens rondkijken dus en kijken of iemand jou aanspreekt. Eigenlijk net als in het échte leven…
– De site is gelinkt aan de VPRO. Het labeltje ‘VPRO’ op deze site zorgt niet alleen voor een kwalitatieve uitstraling. Het zorgt er ook voor dat er een bepaald type mensen op deze site komt. Als jij ‘iets’ hebt met de VPRO, dan is de kans groot dat er ook een klik is tussen jou en één van de andere HappyVPRO’ers. (Ons Soort Mensen noemen ze dat geloof ik bij de VPRO…)
– De site ziet er niet uit als een datingsite. Misschien is dit wel de belangrijkste succesfactor. HappyVPRO oogt niet als een plek waar je komt om te daten, maar als een gezellige community. Veel datingsites hebben iets onnatuurlijks. Ze missen namelijk iets vitaals dat HappyVPRO wél heeft: ongedwongenheid.

Kortom: voor een succesvolle datingsite zijn de mensen die erop staan het aller-belangrijkst. De mogelijkheden van de site komen opde tweede plaats. HappyVPRO is hier het levende bewijs van.

2 gedachten over “HappyVPRO: hoe simpel succesvol kan zijn”

  1. Ook een sucess factor is dat VPRO mensen echt blij zijn om kennis te maken met andere VPRO mensen!
    Ik ben erg blij and blij dat ik een VPRO mens ben!

    Danke VPRO

  2. Ok een sucess factor is dat VPRO leden echt blij is om andere VPRO leden te onmoeten!

Reacties zijn gesloten.