Het nut van datingsites met Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel waarborg datingsiteMet enige trots kondigde e-Matching vorige week aan dat ze het Thuiswinkel Waarborg label mag gaan voeren. Wat hebben gebruikers van deze datingsite precies aan dit label?

Thuiswinkel Waarborg is een waarborg van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie. Het waarborg is in principe bedoeld voor webshops. Volgens het persbericht van e-Matching geeft het waarborg "de single de garantie dat e-Matching zich houdt aan de gedragsregels inzake privacy, informatieplicht en betalingen". De regels die Thuiswinkel Waarborg opstelt zijn in eerste instantie bedoeld voor de levering van producten. Het geeft consumenten de garantie dat de site correcte informatie verschaft en goed omgaat met betalingen. Ook praktische zaken als het retourneren van producten zijn gereguleerd bij winkeliers die het keurmerk dragen.

De vraag is wat de waarde van het waarborg is voor gebruikers van online datingsites. Ik vind het moeilijk te geloven dat de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie de middelen in handen heeft om te checken of datingsites daadwerkelijk de kwaliteit leveren die ze zouden moeten leveren. Datingdiensten zijn hele andere ‘producten’ dan de meeste webshops verkopen.

Mocht een datingsite onverhoopt tegenvallen dan kunnen klachten kunnen worden gericht aan de commissie van het Thuiswinkel Waarborg. Maar hoe verloopt de klachtafhandeling van een a-typische dienst als online dating? Krijgen gebruikers van een slecht presterende datingsite hun geld terug? En zo ja, wat zijn de criteria hiervoor?

Het is een nobel streven dat e-Matching zo transparant mogelijk probeert te zijn, maar de waarde van het Thuiswinkel Waarborg is voor de eindgebruiker van de site beperkt. Misschien wordt het tijd voor een onafhankelijk Start2Date keurmerk?

5 gedachten over “Het nut van datingsites met Thuiswinkel Waarborg”

 1. Het thuiswinkel waarborg is ingesteld voor kopen op afstand, en dus niet alleen voor winkels.
  Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: ‘Wij zijn blij dat e-Matching deze stap gezet heeft en daarmee als eerste datingsite de single meer transparantie en garanties biedt. Het Thuiswinkel Waarborg is in het leven geroepen om kopen op afstand te reguleren, en dan hebben we het niet alleen over producten maar ook over diensten, zoals online dating. Het zou goed zijn als alle serieuze datingsites zich ook conformeren aan de regels die gelden voor het aanbieden van diensten op afstand. Dat zou een belangrijke stap zijn voor zowel de single als voor de datingbranche’.
  Bron persbericht e-Matching

 2. Jasper Jan, bedankt voor je reactie.
  Uit het persbericht wordt niet direct duidelijk wat precies de voordelen zijn voor klanten van e-Matching.

  Eén van de regels van het Thuiswinkel Waarborg is bijvoorbeeld dat consumenten recht hebben op minimaal 14 dagen bedenktijd. Betekent dit dat nieuwe leden e-Matching vanaf nu twee weken “op zich” kunnen gebruiken en daarna eventueel hun geld terug kunnen vragen bij ontevredenheid?

  Daarnaast vraag ik me af of Thuiswinkel.org ook een kwaliteitscontrole kan (en zal) uitvoeren voor de site. Is regelmatige controle op fakers bijvoorbeeld een voorwaarde om het Thuiswinkel Waarborg te krijgen?

 3. Voor online dienstverlening gelden andere regels dan voor online producten kopen. Een product kun je terugsturen als je het niet wilt hebben.
  Een dienst gebruiken kun je niet ongedaan maken. Je kunt ook niet halverwege een reis zeggen dat je het toch niet zo leuk vind als verwacht en dan het geld terugvragen van de reisorganisatie. Behalve natuurlijk als er wanprestatie wordt geleverd.
  Als iemand eenmaal reacties stuurt via de site dan is het niet mogelijk om dat ongedaan te maken. Maar als bijvoorbeeld het reacties sturen niet werkt of iemand kan niet inloggen op de site en het werkt dus niet, dan krijgt iemand z’n geld terug volgens het geldend recht zal ook de geschillencommissie als zodanig oordelen is mijn vewachting.

  Wat kwaliteitscontrole wordt de site getoetst aan de geldende regels qua veiligheid (denk aan beveiligde pagina’s voor het insturen van persoonlijke gegevens), omgang met privacy, eenvoudig afmelden, stopzetten van betaling en de voorwaarden voor het gebruik van de site.
  Onderdeel van het waarborg is dat de site een keer per jaar extern wordt doorgelicht door een certificerende instantie.

  Als iemand lastig gevallen zou worden door fakers, dan zou die een klacht kunnen indienen bij de geschillencommissie. Wij op onze plaats doen er alles aan om te voorkomen dat dat gebeurt.

  Het voert te ver om alle mogelijke situaties te schetsen. Maar het komt er op neer dat je als single consument er van op aan kan dat wij de kluit niet belazeren en dat eventuele klachten onafhankelijk beoordeeld zullen worden. Ik heb zo’n vermoeden dat sommige, niet nader te noemen datingsites, het niet aan zouden durven om zich bij het waarborg aan te sluiten.

  Wellicht zou je op je website eens aandacht moeten besteden aan de stortvloed van klachten die je op de forums van kassa en radar kan vinden, over onbeschofte klachtenafhandeling en ongevraagd afschrijven door bepaalde datingsites. Als die andere datingsites zich zouden aansluiten bij het keurmerk, zou het snel over zijn met die klachten, of met die sites.

 4. PARSHIP is een voorbeeld van een zeer slechte dienstverlening. Ik dacht dat dit een gerenommeerde, nette site was. Dom dat ik me om de tuin heb laten leiden door commercials en hun dure lidmaatschapsgeld. Na betaling van een enorm bedrag blijkt dat je nog steeds geen foto’s bij profielen kunt zien, aangezien het de filosofie van PARSHIP is dat je mensen op hun innerlijk selecteert. Nobel streven, maar communiceer dat dan wel duidelijk vóórdat je tot betaling overgaat! Heb direct opgezegd en inmiddels als 6 weken bezig met eindeloos mailtjes sturen en ook per post een klacht ingediend, omdat ik mijn geld terug wil. En, zeer onprofessioneel, ik krijg geen enkele inhoudelijke reactie, laat staan mijn geld terug. Dan maar groots aanpakken en proberen andere te waarschuwen voor deze site die hun geld verdiend over de rug van mensen zoals ik.

 5. Ik kom alleen op gratis dating site dus ook nooit problemen met teveel betalen etc

Reacties zijn gesloten.