Imago datingbranche heeft te lijden onder onbetrouwbare datingsites

Vorige week werd in de tv-uitzending van RamBam aandacht besteed aan de site Frunniken.nl. Mannen die via die site contact opnamen met een vrouw kwamen bedrogen uit. Alle profielen op de site bleken nep te zijn.

Frunniken.nl is duidelijk herkenbaar als een site met fakers, ook de minder ervaren dater lijkt mij. Toch trappen er aardig wat mannen in, zo bleek maar weer uit deze uitzending. Van tijd tot tijd is er weer een golf van negatieve aandacht voor het fenomeen online dating, vaak gedreven door negatieve ervaringen met sites als deze. Jammer, want er zijn ook veel betrouwbare datingsites.

Er zijn sites in Nederland die proberen nieuwe leden te trekken met namaakprofielen. Vervolgens wordt op verschillende methodes geprobeer deze leden (meestal mannen) geld uit de zak te kloppen. Een onbetrouwbare site met fakers herken je aan overmatig veel profielen van aantrekkelijke vrouwen, die relatief snel en veel reageren op berichten. Zelfs mannen zonder profielfoto kunnen op zo’n nepsite rekenen op veel reacties. Op dit soort contactsites geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het niet waar.

Er zijn ook sites die minder snel als fake te zijn herkennen. Ik ontving een aantal vragen over de betrouwbaarheid van Alleenstaande-mamas.nl, een datingsite die veel adverteert via Google AdSense en via gratis datingsites. Het bedrijf achter Alleenstaande-mamas.nl is Safe Dating Networks, dat een hele reeks aan niche-sites beheert. De domeinnamen Alleenstaande-papas.nl, Kleine-mensendating.nl, Piratendating.nl, DatingEasy.nl en nog vele anderen zijn allemaal in handen van Safe Dating Networks. Bij inschrijving op één van deze sites – die overigens allemaal op dezelfde software zijn gebaseerd – krijg je als gratis lid al vrij snel berichten van andere leden. Pas na betaalde inschrijving kun je deze berichten ook lezen en beantwoorden. En dan blijft een reactie vaak uit. Veel nepprofielen dus, en daarmee uitkijken geblazen. Safe Dating Networks blijkt een netwerk van onbetrouwbare datingsites.

Gelukkig zijn er in Nederland ook een hoop goede datingsites te vinden, waar streng wordt gecontroleerd op namaakprofielen. Op betrouwbare datingsites als Parship, Match4Me, Relatieplanet, PaiQ en Relatieklik geldt een zero-tolerance beleid tegen fakers. Neppers worden bij het signaleren direct verwijderd. Bovendien hebben dit soort sites een klantenservice die altijd bereikbaar is voor vragen over veiligheid. Op deze sites kunnen singles in een betrouwbare omgeving op zoek naar een date. Daters kunnen daarnaast zelf het nodige doen om veilig te daten. Met die spelregels in het achterhoofd blijft online dating leuk, en trekken malafide bedrijven uiteindelijk aan het kortste eind.

5 gedachten over “Imago datingbranche heeft te lijden onder onbetrouwbare datingsites”

 1. Ik was ook verbaasd over de uitzending van RamBam en de markt die er blijkbaar is met betrekking tot ‘fake’ sites. Frunniken is een site die echt herkenbaar fake is. SMS Dating bestaat gewoonweg niet zonder dat het een fake service betreft. Toch trappen veel mannen er blijkbaar in en ik kan me voorstellen dat het verleidelijk is om ook zo een site te openen en geld af te troggelen van mannen.

  Mijn tip is altijd even de voorwaarden van een site te bekijken, zodra daar ergens ‘entertainmentdienst’ of ‘wij kunnen niet garanderen dat op deze site valide profielen geplaatst zijn’ zou ik goed uitkijken met wat je doet op die betreffende site.

 2. bij de betrouwbare datingsites die hier zijn beschreven staat ook Metjou.nl en dat is nou weer een onderdeel van :

  Safe Dating Networks

 3. Ik ben al een tijdje bezig met een dame maar ik 3 keer in de maling genomen ze is niet op komen dagen deze site moet van het internet afgehaald worden dit is geld kloppe rij weg er mee ben ontzetten kwaat .Mvg G van der meer uit utrecht

 4. Hoe nep is deze site??? Pure oplichterij dus. Kreeg twee berichtjes binnen van twee verschillende profielen. met precies dezelfde tekst.

  Danielle verstuurde op 2015-02-21 18:45:38 een bericht aan Robert:

  “Hallo Robert Jij hebt zeker ook geen interesse in mij neem ik aan? Of wel? Niemand die ik wat stuur reageert op mij en ik weet niet waarom? ben ik dan zo lelijk ofzo? XX Danielle.

  Jamie verstuurde op 2015-02-21 18:50:23 een bericht aan Robert:

  “Hallo Robert U heeft zeker ook geen interesse in mij neem ik aan? Of wel? Niemand die ik wat stuur reageert op mij en ik weet niet waarom? ben ik dan zo lelijk ofzo? XX Jamie ”
  Hoe fake wil je het hebben.

Reacties zijn gesloten.