Twee vrienden aan elkaar koppelen? Dat deed men vroeger gewoon door een ontmoeting op te zetten tussen de twee potentiële geliefden. Sinds vandaag is er Inlovia: een simpele site waarmee je je vrienden die elkaar nog niet kennen ook via internet kunt koppelen.
Het werkt vrij eenvoudig: je vult je naam en e-mailadres in en de gegevens van twee vrienden die je bij elkaar vindt passen. Deze ontvangen een e-mail, waarin staat dat je ze aan speciaal persoon wil voorstellen. Ze weten dan natuurlijk nog niet aan wie! Alleen als ze allebei nieuwsgierig (genoeg) zijn en de uitnodiging accepteren, krijgen ze elkaars e-mailadressen te zien. Ze kunnen natuurlijk ook weigeren. In korte animaties laten twee vogels de reacties van de gekoppelden zien. Je kunt op ieder moment via een persoonlijke link kijken of de twee tortelduifjes al geaccepteerd danwel geweigerd hebben.
Het bedrijf achter het concept is Mediavedi, opgericht door Lars Gierveld en Thomas Schippers. De ondernemers zijn niet de eerste die met een dergelijk idee komen. Vanaf begin 2009 konden mensen hun single vrienden al proberen te koppelen via de site Vriendenklik. Toch zagen de entrepreneurs een kans in de markt. “Datingsites zijn hot,” legt Thomas Schippers uit, “want 40 procent van de singles is actief op een datingsite. Toch leert slechts zo’n 6,5 procent iemand kennen via die weg. Het zijn dus vooral de datingsites zélf die de vruchten plukken via de hoge abonnementskosten. Uit ander onderzoek blijkt dat één op de drie vrijgezellen een levenspartner verwacht te vinden via vrienden of kennissen. En toen viel dus het kwartje: waarom maken we het koppelen van vrijgezelle vrienden niet makkelijker én leuker?”
De site is nieuw, maar het idee is al zo oud als de weg naar Rome. Het is natuurlijk altijd mogelijk om vrienden te koppelen door in real life een blind date op te zetten. En ook op social networks als Facebook zijn al apps te vinden die min of meer hetzelfde doen. De fervente matchmaker heeft al aardig wat online tools binnen handbereik; Inlovia is daar een aanvulling op.
Hoe denken de ondernemers eigenlijk geld te gaan verdienen? Schippers: “Inlovia is nu gratis. Bovendien hebben we het bewust heel erg simpel gehouden, geen poespas met profielen en dergelijke. Je komt om te koppelen en je koppelt. Op de pagina met de animatie verschijnt een AdSense advertentie.”
Of dat in een land als Nederland genoeg inkomsten levert, is natuurlijk de vraag. Het concept is volgens Schippers goed schaalbaar. “Door Inlovia in meerdere talen op de markt te brengen, hopen we voldoende traffic te genereren. Binnenkort volgen een Spaanse, Italiaanse, Duitse, Franse versie.”