Internetdating ontgroeit kinderschoenen

Volgens marktonderzoeksbureau Jupiter Research zal de omzet van de Europese e-datingmarkt de komende vijf jaar meer dan verdubbelen van 200 tot 450 miljoen dollar (160 tot 350 miljoen euro). De omvang van de Amerikaanse markt bedraagt nu al 515 miljoen dollar, maar die groeit nog maar met 9 procent per jaar. Het aantal sites in Nederland is met name de laatste maanden enorm gestegen. Er zijn in Nederland minstens 100 verschillende datingsites. Opvallend is dat de Nederlandse sites steeds professioneler worden.

Over de grootte van de Nederlandse markt bestaan geen aparte cijfers. Rob Koster (mede-eigenaar van de website Lexa), Chris van Tuijl (eigenaar van Relatieplanet) en Graham Keating (van de website RSVP) schatten dat de Nederlandse markt dit jaar goed zal zijn voor een omzet van ongeveer 20 miljoen euro, zo’n 10 procent van de Europese markt.

,,Nederland is een interessante markt door de hoge internetpenetratie”, zegt Keating van het Australische RSVP, dat vorig jaar juni de Nederlandse site Onehello overnam. Nederland telt nu 2,4 miljoen alleenstaanden, een aantal dat groeit tot 3 miljoen in 2030. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 19 procent van de singles wel eens een online datingsite bezoekt. ,,Mensen willen nu eenmaal met elkaar in contact komen. Het is een eerste levensbehoefte”, zegt Van Tuijl. ,,Afstand speel geen rol meer. Dat is de belangrijkste prestatie van internet.”

Op dit moment is de Relatieplanet de marktleider in Nederland. Eigenaar Van Tuijl nam in eerste instantie een half jaar onbetaald verlof als projectleider bij KPN om samen met een collega de datingsite te beginnen. ,,Ik had al een website die muzikanten met elkaar in contact bracht, maar dat leverde geen cent op. Relatieplanet liep van meet af aan. Ik nam een tweede hypotheek op mijn huis en besloot flink te investeren.”

,,De Nederlandse markt voor e-dating is nog niet verzadigd”, merkt Koster van Lexa op. ,,De markt groeit ook nog in de breedte want veel mensen melden zich aan op meer dan één site. En E-dating is uit zakelijk oogpunt een interessante markt, omdat er is relatief weinig personeel nodig om een site te beheren.”

Bron: NRC Handelsblad