Interview met Stephanie Buret-Cruiziat, marketing director Meetic Europe

Interview Meetic Stephanie BuretIn Parijs interviewde ik Stephanie Buret Cruiziat, European Marketing Director van Meetic. We spraken over marketing in de datingbranche en de toekomst van online dating. Ze lichtte een tip van de sluier op van het Europese succes van Meetic.

Stephanie, je werkt nu ruim een jaar voor Meetic. Daarvoor was je actief in verschillende marketingfuncties bij onder andere Mars, Sara Lee, Kraft en Neuf Cegetel. Waarin verschilt de datingbranche van andere branches?
“De datingmarkt is vergelijkbaar met andere markten. Het begint met luisteren naar je klanten.

Meetic doet dit door voortdurend kwalitatief onderzoek te doen.  In focusgroepen ontdekken we de ware motieven en key drivers van mensen. Dan kom je achter lokale verschillen. Online dating is in sommige landen meer een taboe is dan in anderen. In Nederland is vriendschap in een relatie relatief belangrijk en transparantie. In Italië is online dating nog echt een taboe.

Daarnaast segmenteren we binnen landen. Niet op basis van demografische gegevens, zoals gewoonlijk in andere branches, maar op basis van wensen en behoeftes. We onderscheiden ruwweg drie groepen klanten. Jonge mensen rond 25 die lol willen hebben. Oudere mensen die op zoek zijn naar een langetermijn relatie. En een derde groep die relatief weinig heeft gedate en nogal verlegen en introvert is. Iedere groep stelt andere wensen aan een datingsite.”

Zijn er verschillen in het gedrag van mannen en vrouwen op datingsites?
“Vrouwen ervaren rond hun 35e een sociale druk om een partner te vinden. Voor vrouwen is word-of-mouth dan ook enorm belangrijker. De criteria waaraan een potentiële partner moeten voldoen zijn enorm strict. De man zou namelijk wel eens op korte termijn de vader van hun kind kunnen worden.

Veel mannen die ingeschreven staan op een datingsite staan in de ‘project modus’ en daten met veel vrouwen achter elkaar. In tegenstelling tot vrouwen praten ze met vrienden vaak niet over het feit dat ze op een datingsite staan.

Voor mannen en vrouwen geldt dat dating een intiem en persoonlijk proces is. Daarom claimen wij ook niet dat we de perfecte partner hebben voor iedereen.”

Wat zijn nu jouw grootste uitdagingen bij Meetic?

“We willen bestaande members graag behouden en meer leden aantrekken.Maar de scheidslijn tussen promotie en lastig vallen is erg klein. Met CRM meten we de respons en zorgen we voor een goede balans in het aantal berichten dat we naar mensen sturen. Keep your soul, and keep your business.

De markt wordt nu volwassen en lokaal hebben we wel wat concurrentie van andere partijen. Parship richt zich in Nederland vooral op het bovenste segment van de markt. Relatieplanet heeft geen duidelijke propositie. Gelukkig zijn wij erg goed in het positioneren van ons eigen merk”

Zie je gratis sites als een bedreiging?
“Gratis datingsites hebben het nu moeilijk. Ze zijn afhankelijk van de advertentiemarkt en die is nu erg ongunstig. Door de crisis zijn opbrengsten uit online ads lager. Verder doen gratis sites hun mediaplanning vaak slecht. Ze richten zich op korte-termijn promotie en niet op de lange termijn.”

Hoe kijk je aan tegen de opkomst van social networks?
“Interessante vraag. Ik denk dat de social networks ons juist helpen. Facebook is bijvoorbeeld niet geschikt voor dating, maar het maakt mensen wel bekend met het fenomeen van contact leggen via internet. Als ze willen online daten, zullen ze in een latere fase alsnog besluiten naar Meetic te gaan.

Social networks zijn goed voor contacten leggen binnen je cirkel uit het echte leven. Datingsites zijn juist goed voor het leggen van contact met onbekenden. Daarom zie ik social networks en datingsites ook niet samengaan. Beiden hebben bestaansrecht.”

Wat bepaalt voor jou het succes van een datingsite?
“Datingsites zijn niet veel anders dan andere B2C merken. Dit is de voorwaarde voor een sterk merk: neem het uit de markt en als mensen het missen, dan is het een goed merk. Meetic probeert dat te bereiken mettwee proposities: datingsite Meetic and matchmaking-site MeeticAffinities. Deze merken zijn nu succesvol in Frankrijk. In Nederland proberen we met Lexa.nl (dating) en Lexamore.nl (matchmaking) hetzelfde.”

Hoe ziet de toekomst van Meetic er uit? Welke nieuwe functionaliteiten kunnen we verwachten?
“Plannen op lange termijn is bijna onmogelijk. On the internet, you’renever sure. Videodiensten hebben bijvoorbeeld niet onze aandacht, die bleken in de praktijk vooral om seks te draaien. Op korte termijn komener wel een aantal interessante services bij. We willen niet allerlei niche diensten opstarten, maar er is één uitzondering. We gaan met een VIP datingservice beginnen, speciaal voor hoger opgeleide singles. Het wordt een besloten netwerk waar je eerst moet worden toegelaten, meer kan ik er nog niet over vertellen.

We hebben enorm veel nieuwe ideeën, maar de kunst is om de kern van de dienst simpel en duidelijk te houden. Daar blijven we in detoekomst ons best voor doen.”