Jumel: wetenschappelijke datingsite zonder kritische massa

Jubel is een nieuwe datingsite gebaseerd op sociale psychologie. De site haalde de Sprout Challenger Top 50, een lijst met de meest uitdagende ondernemingen in 2009. Tijd voor een nadere kennismaking met deze veelbelovende datingsite.

Jumel is een relatiesite gemaakt in samenwerking met Universiteit Utrecht (Sociale Psychologie). De bedenker David den Braver is zelf onderzoeker geweest op de TU Delft. De wetenschappelijke invloeden zien we terug in de manier waarop matches worden bepaald. Jumel is gebaseerd op een nieuw model om het menselijk karakter te bepalen en genereert hierdoor naar eigen zeggen betere matches dan bestaande concepten.

Bij het inschrijven op Jumel beantwoord je een vragenlijst om je eigen karakter te scoren op factoren variërend van lichaamsbouw tot seksdrive tot allerlei karaktereigenschappen. Vervolgens kun je aangeven aan welke criteria je partner moet voldoen. Aardig hierbij is dat je een gebied aangeeft waarin de karaktereigenschappen van je partner moet vallen, in plaats van één punt. Maakt het je niet uit of je partner heel extravert is of een beetje extravert, dan kun je dit ook als zodanig aangeven.

Jumel datingsite screenshot

Na de veelbelovende start houdt het eigenlijk op. De computer vindt geen matches, ondanks de ruime selectiecriteria. Blijkbaar is de wetenschap nog niet aan onze zijde, ook al waren we niet zo heel kritisch. De site biedt ook nog de optie om foto’s van anderen te beoordelen, maar na ongeveer 10 foto’s is ook hier de koek op.

Het ledenaantal heeft blijkbaar nog niet het tipping point bereikt waarop de site bruikbaar wordt. Er wordt al sinds februari 2008 gewerkt aan de site, maar het is blijkbaar toch lastig om de site snel te laten groeien. Daardoor is Jumel nog geen aanrader op dit moment. Het lijkt nog even wachten op een flink aantal nieuwe leden (en een goed marketingplan).

In de toekomst willen de oprichters van Jumel het verder ontwikkelen tot een "Living Lab", een levend laboratorium naar relaties en alles wat er bij komt kijken. Wat dit precies inhoudt is nu nog onduidelijk, we wachten af…