Klantenservice op online datingsites: het kan nóg beter

Een Amerikaanse publiciste schreef een artikel over wat volgens haar de beste datingsites zijn. OkCupid is naar haar mening de beste gratis site. Match.com doet het goed als algemene datingsite. En ze raadt mensen die serieuze relatie zoeken aan om te kijken op Chemistry. Dit zijn de gevestigde namen in de VS en dus weinig verrassend als conclusie. Het meest interessant in het artikel zijn de verbeterpunten voor topdatingsite, die inspireerden tot de volgende vier tips om je datingsite nóg beter te maken.

1. Verleng niet ongevraagd abonnementen
Het is een uitdaging om leden zo lang mogelijk te binden aan een datingsite. Zodra iemand een partner heeft gevonden schrijft hij of zij zich meestal uit. Datingsites zetten daarom alles op alles om klanten zo lang mogelijk vast te houden. Toch is het niet raadzaam om abonnementen automatisch te verlengen zonder toestemming van klanten. Als een klant een halfjaar abonnement afsluit, vraag dan om verlenging van het abonnement aan het eind van de looptijd. Eventueel kan een speciale retentie-aanbieding worden gedaan, om het nog aantrekkelijker te maken om te blijven.

2. Bewaak de privacy van leden
Sommige datingsites gebruiken foto’s van bestaande leden als ‘lokaas’ voor nieuwe leden. Helemaal fout. Zet profielen nooit openbaar in de etalage. Iemand zou pas toegang mogen hebben tot foto’s en profielen van anderen, nadat hij of zij zelf een profiel heeft aangemaakt op de site. Vraag bestaande leden daarnaast altijd uitdrukkelijk of ze op de homepage willen verschijnen of niet.

3. Beantwoord klantvragen snel
Met een goede klantenservice stijgt de loyaliteit van leden en zullen ze een datingsite eerder aan anderen aanraden. Beantwoord daarom vragen van klanten snel, in ieder geval binnen 48 uur en als het even kan binnen 24 uur. Als extra service kan een telefonische helpdesk worden overwogen om ook persoonlijke hulp (coaching) te verlenen.

4. Verifieer profielen
Er is steeds meer behoefte aan verificatie van profielen. Op veeldatingsites moeten klanten maar afwachten of iemand werkelijk dieknappe, leuke, jonge persoon is die hij of zij zegt te zijn. Bieddaarom een optie aan om profielen te verifiëren, zodat klanten weten of de ander écht iswie hij zegt.