Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?

“Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship.”
– Oscar Wilde (Iers schrijver en poeet)

Het thema vriendschap tussen mannen en vrouwen is altijd goed geweest voor een flinke discussie. Is het mogelijk dat een man en een vrouw alleen maar vrienden zijn?

In veel gevallen is er sprake van ‘meer dan vriendschap’ van één kant. In een wetenschappelijk onderzoek onder 186 studenten, bleek bijvoorbeeld dat 32 procent van de vrouwen en 57 procent van de mannen op zijn minst enigszins aangetrokken waren tot hun beste vriend of vriendin van het ander geslacht. In zo’n geval overweegt 56 procent van de vrouwen en 65 procent van de mannen om een stap verder te gaan. Volgens wetenschappers zien mannen seks veel vaker als een gunstige toevoeging aan de vriendschap dan vrouwen. Volgens een mannelijke journalist van Slate bestaan platonische vriendschappen niet; dat zijn in feite onvoltrokken seksuele relaties. Dit net uitgevoerde ‘wetenschappelijke’ onderzoek illustreert deze verschillen tussen mannen en vrouwen:

Goede vrienden, slechte minnaars
De Amerikaanse feministisch georienteerde sociologe Lilian Rubin schreef een aantal boeken over intimiteit tussen mannen en vrouwen. Volgens haar is het vooral belangrijk om de scheidslijn tussen seks en vriendschap in de gaten te houden. “In een vriendschappelijke relatie tussen mannen en vrouwen ligt seks altijd op de loer,” zei Rubin. “Een seksuele ondertoon in vriendschappen maakt het extra aantrekkelijk of zelfs sensueel. Toch zijn meeste mannen en vrouwen het er over eens dat seks een bedreiging vormt voor hun vriendschap omdat seks het begin is van een verlangen naar bezit, wat niet past bij het karakter van een vriendschap.” Pas dus op met het vermengen van seksualiteit en vriendschap. A good friend may turn into a lousy lover.

Maakt seks een vriendschap onmogelijk?
Nog complexer wordt het als een man en een vrouw al eens seks hebben gehad, en daarna hebben besloten om toch vrienden te blijven. Een Amerikaanse psycholoog en bioloog onderzochten of een platonische relatie dan überhaupt nog mogelijk was. Hiervoor interviewden ze mannen en vrouwen die een vriend hadden waar ze ooit seks mee hadden gehad, en een vriend waarmee ze nooit een seksuele relatie hadden. Beide soorten vriendschap werden vergeleken op factoren als investeringen en opbrengsten uit de relatie, seksuele verlangens, en de algemene kwaliteit van de relatie. De resultaten laten zien dat er veel meer positieve kwaliteiten worden toegekend aan de platonische vriend en meer negatieve kwaliteiten, en bovendien seksuele verlangens bestaan bij de vriend die eerder ook als bedmaatje fungeerde. De kwaliteit van een relatie tussen vrienden verandert voorgoed zodra er seks in het spel is geweest.