Lexa en merkidentiteit

Sinds de overname door Meetic is Lexa duidelijk bezig met een verjongingsslag. Tegelijkertijd worden de twee merken Lexa en Meetic in Nederland naast elkaar gehandhaafd. De merkidentiteit van Lexa lijkt daarbij in gevaar te komen.

In de nieuwe commercials van Lexa wordt op een gewaagde manier de pay-off "Same game, new rules" gepresenteerd. Lexa lijkt zich hiermee voornamelijk te richten op vrouwen van eind twintig, begin dertig. Begrijpelijk, want deze "Sex and the city"-kijkende doelgroep is veel te vinden op datingsites.

Het is een gemiste kans dat de hele campagne van Lexa niet consistent voor deze doelgroep is uitgevoerd. Vanochtend hoorde ik op SLAM!FM een reclame van Lexa voor Matchbox, een wedstrijd waarin jonge kerels een gepimpte auto kunnen winnen. Weggegooid geld, want niemand gaat zich naar aanleiding van deze actie inschrijven bij Lexa. En de hoofddoelgroep die zal deze wedstrijd al helemaal links laten liggen.

En dan is er nog de naamsverwaaring tussen Lexa en Meetic. Internationaal wordt Meetic met de bijbehorende Engelse pay-off gebruikt, maar in Nederland hanteert men het merk Lexa. Op sommige plaatsen van de site staat de verschrikkelijke Nederlandse slogan "De regels van het spel zijn gewijzigd". Mijn gratis advies aan Meetic: gebruik in Nederland ook de internationale naam en slogan. Of misschien nog wel beter: maak van Lexa een apart merk met een eigen doelgroep en imago. In deze drukbezette datingmarkt kan het geen kwaad om meerdere merken te gebruiken voor dezelfde database. KPN gebruikt met succes meerdere merken voor hun mobiele telefonieproducten: Simyo voor sim-only, Telfort voor prijszoekers en KPN voor kwaliteit. Duidelijk voor de klant, en meer omzet voor KPN. Ditzelfde principe gaat natuurlijk ook op voor online datingsites.