Met de komst van social media en datingsites is het makkelijker dan ooit om contact te leggen. Potentiële partners zijn eenvoudig te bereiken. Immers: bijna alle singles zijn via internet te vinden. Het eerste contact is zo gelegd. Desondanks zijn er meer alleenstaanden en scheidingen dan ooit.
Hoe is dat mogelijk?
Sinds emancipatie, anticonceptie en legale abortusmogelijkheden hebben we meer vrijheid in de liefde. We bepalen zelf hoe we liefhebben, met wie, hoe lang en hoe vaak. Door internet is de zoektocht naar een partner niet langer beperkt tot de nabije omgeving, en lijkt er meer keuze te zijn voor de moderne single, die zich inmiddels gedraagt als een consument in de supermarkt. Maar te veel aanbod – of dat nou in de supermarkt is de liefdesmarkt – kan dus ook leiden tot keuzestress en misschien zelfs keuzeverlamming.
In een bekend wetenschappelijk onderzoek dat bekend staat het als het ‘jampotjes-experiment’, lieten onderzoekers twee groepen mensen langs verschillende stands lopen. De eerste stand had een aanbod van 24 soorten jam en de tweede een assortiment van 6 soorten. De stand met de meeste soorten jam kreeg anderhalf keer zo veel aandacht. Mensen vonden het grotere aanbod blijkbaar interessanter. Echter, van de klanten die een keuze moesten maken uit de 24 soorten jam kocht maar een paar procent de jam. Dit in tegenstelling tot de andere opstelling; bij de stand met minder keuze kochten mensen tien keer zo vaak jam. Kortom: meer aanbod, minder omzet.
Voor een schap met een groter aanbod van dezelfde soort producten, is het kiezen moeilijker. Een goed gedefinieerde boodschappenlijst verandert daar weinig aan. Het boodschappenlijstje van de moderne single bestaat niet alleen uit uiterlijke kenmerken zoals lengte of haarkleur, maar ook uit karaktereigenschappen als sociaal, intelligent of spontaan. Niet zelden zijn die gewenste eigenschappen tegenstrijdig, neem bijvoorbeeld vrouwen die op datingsites op zoek zijn naar een man die stoer is, maar toch lief, begripvol en vooral niet te dominant. Door het grote aanbod, maken mensen hun wensenlijst steeds uitgebreider maar vinden niet eerder een partner. Zelfs als je denkt dat je weet wat je moet kopen, blijkt keuze lastig.
Extra moeilijkheid: mensen denken te weten wat voor iemand ze zoeken, maar het ‘ideale type’ strookt zelden met het type waar ze uiteindelijk op vallen. De eigen voorkeuren leren kennen kost tijd. Daar is trial and error en een dosis geduld voor nodig.
We geloven hardnekkig dat geluk synoniem is met meer keuzevrijheid. Niets is minder waar. Onderzoek laat zien dat al die vrijheid en nieuwe mogelijkheden ons liefdesleven niet per se ten goede komen. We worden er eerder wat oppervlakkig, ongelukkig of perfectionistisch van en krijgen sneller spijt of twijfels. Dat smoort liefde in de kiem.
Onze romantische idealen zijn niet veranderd, maar het vinden en houden van liefde in deze tijd blijkt zowel eenvoudiger als ingewikkelder dan ooit. De spelregels en uitdagingen van het liefdesspel zijn in korte tijd drastisch veranderd. Door de liefde (een klein beetje) te leren begrijpen, kunnen we inzien wat onze eigen rol is in het vinden van een klik, en oogsten we eerder succes. Of dat nou voor alleen voor een date is of partner voor de rest van het leven.
Alle reden voor Marcelino Lopez, psycholoog en relatiedeskundige, en mij om onze kennis over liefde in deze tijd te bundelen. Marcelino leunt op zijn ervaring als therapeut en zag in de spreekkamer waarom relaties in de praktijk slagen of stranden. Ik verdiep me al jaren in de single en zijn zoektocht naar liefde via datingsites en sociale media. Het resultaat is een boek met meer dan 100 antwoorden op vragen over liefde, verleiding en partnerkeuze. Het boek is nu verkrijgbaar in de boekhandels en via Bol.com.
Liefde in tijden van Facebook
Marcelino Lopez & Eric Klaassen
Uitgeverij Prometheus / Bert Bakker
ISBN: 9789035137943 | € 12,50