Mashable: zijn betaalde datingsites dood?

"Are paid online dating sites dead?" kopt het weblog Mashable deze week.
Het antwoord weten we allemaal. In Nederland zijn de grootste datingsites nog steeds betaalde sites. Maar gratis sites winnen terrein. Met een beetje hulp van de kredietcrisis vormen ze een aantrekkelijk alternatief voor datingsites die abonnementgeld vragen.

Aanleiding voor Mashable om zo optimistisch te zijn over gratis datingsites is DownToEarth, een nieuwe site opgericht door de makers van Match.com. En in tegenstelling tot Match.com is het lidmaatschap van DownToEarth kosteloos. Markus Frind van de succesvolle site Plentyoffish ziet dit als een bevestiging: "It looks like match.com realizes they are losing marketshare fast and paid sites don’t really have a future."

In de conclusie gaat Mashable kort door de bocht: "the icredibly low cost of providing a dating service makes it difficult to justify payment for the basic level of service."
En daar loopt de argumentatie spaak. Want een site opstarten met een open-source pakket is vrijwel kosteloos. Maar een goede datingsite onderhouden kost wel degelijk tijd en geld. Bloed, zweet en tranen zijn gemoeid om de site te schonen van ongewenste berichten en profielen en constant nieuwe leden aan te trekken. Mede om die reden lijken betaalde sites voorlopig aan het langste eind te trekken. Ook in het thuiscontinent van Mashable, Noord-Amerika.

Een gedachte over “Mashable: zijn betaalde datingsites dood?”

  1. Is het romantisch om op een verjaardag te vertellen, dat je elkaar via internet kent? Wellicht niet. Is het romantisch om op een verjaardag te vertellen, dat je elkaar uit de kroeg kent..? (‘Ja, en hij stak na vier bier z’n tong in mijn mond en toen…hoezo bedoel je schat, ik stak na acht bier mijn tong in jouw mond?’). Of op het werk (‘Ja, Henk stond bij de kopieermachine en fantaseerde dat mijn borsten erop lagen in plaats van het jaarverslag.’).Het ideaal van de romantische ontmoeting, de vonk die gloeiend overspringt staat haaks op het rationele Internetdaten. Als je hoopt dat de prins op het witte paard ‘spontaan’ je leven in galoppeert, is Internetdaten niets voor jou. Maar als die prins steeds schimmiger wordt en je toch liever met een echt mens te maken hebt dan met een fantasie, dan zou je je zoektocht kunnen starten via de digitale snelweg. Een pragmatische instelling en een gezonde dosis nuchterheid geven je een goede start. Vooralsnog blijkt internetdating succesvoller dan relatiebemiddelingsbureaus zoals Up2date.

Reacties zijn gesloten.