Meer aantrekkingskracht door online contact

online vriendschappenMensen vinden elkaar leuker als ze elkaar via internet leren kennen dan als ze elkaar offline leren kennen. Dat is één van de uitkomsten van het promotie-onderzoek van Marjolein Antheunis (UvA).

Antheunis onderzocht de invloed van online-communicatie op interpersoonlijke aantrekkingskracht en vriendschappen. Interpersoonlijke aantrekkingskracht betekent dat je iemand leuk vindt en deze persoon nog eens wilt ontmoeten.

Online communicatie blijkt de interpersoonlijke aantrekkingskracht sterk te stimuleren. Volgens Antheunis komt dit onder andere doordat mensen online meer persoonlijke informatie onthullen en meer vragen stellen aan de gesprekspartner. Het maakt niet uit of mensen elkaar daarbij wel of niet zien (via een webcam). De vriendschappen die online zijn ontstaan en later ook offline verder gingen, zijn van dezelfde kwaliteit als vriendschappen die offline zijn ontstaan.

Internet kan dus een hele belangrijke rol spelen in de vorming van vriendschappen. Ik ben benieuwd of deze resultaten ook gelden voor het aangaan van liefdesrelaties. Misschien interessant materiaal voor vervolgonderzoek?