Nederlanders vinden partner steeds vaker via internet

Het nieuws is al wat ouder, maar daardoor niet minder interessant: Nederlanders ontmoeten hun partners steeds vaker via internet. Dit blijkt uit het Onderzoek Gezinsvorming 2008 van het CBS, dat vreemd genoeg pas in oktober 2011 werd gepubliceerd.

De opkomst van internet als een medium om een partner te vinden speelt vanaf de millenniumwisseling. Vóór 2000 speelde internet helemaal geen rol bij het vinden van een partner, maar in de jaren 2001-2007 heeft 8 procent elkaar ontmoet via een datingsite of via een social network als Hyves of Facebook.

Partners die elkaar via internet, relatiebemiddeling of een contactadvertentie leerden kennen, waren gemiddeld ouder dan bij ontmoeting op school, tijdens het uitgaan of op vakantie, op een vereniging of via familie of vrienden. Ook gaat het bij mensen die zoeken via internet vaker om tweede relaties.

Het uitgaansleven en vakanties zijn de laatste 10 jaar minder belangrijk geworden bij het vinden van een relatie,  maar dat zijn wel nog steeds de belangrijkste ontmoetingsplekken.