Nederlands product voor gezichtsherkenning op Amerikaanse datingsite

Mensen zoeken anderen als partner die op zichzelf lijken. Op basis van dit principe ontwikkelden vier Nederlanders interessante technologie waarmee mensen worden gematcht op basis van uiterlijk. Door je eigen foto te uploaden, krijg je zo de foto van een geschikte match voorgeschoteld.

De techniek wordt nu toegepast op een Amerikaanse datingsite, Soul2Match. Hoe het werkt is te zien in een demo. Het heeft een hoog ‘gimmick-gehalte’. Volgens woordvoerder Linda van Liempt is het de bedoeling om ook fun in het daten te brengen: “We bieden een nieuwe manier om mensen met elkaar in contact te brengen”. De site is niet alleen bedoeld voor singles. Ook mensen met een relatie kunnen foto’s uploaden en hun huidige relatie testen. Bezoekers kunnen gratis een profiel aanmaken en matchen met eigen foto’s op de ‘Matchwall’ of op zoek gaan naar een ‘look-alike’ in de database. Op het moment dat ze een match vinden, kan de gebruiker tegen betaling (nu nog gratis) contact opnemen.

Een kleine test liet zien dat de resultaten nogal afhangen van de foto die wordt geupload. Zowel de uitdrukking als de omgeving hebben invloed. Een vrolijke foto binnen kan een heel ander effect hebben dan een serieuze foto buiten. Hinderlijk is dat er nog wat bugs op de site zitten. Het weghalen van foto’s of verwijderen van je account is ook niet mogelijk.

Overigens liet wetenschappelijk onderzoek ook zien dat partners na lange tijd op elkaar gaan lijken. Ze imiteren elkaars mimiek en gebruiken vaker dezelfde spieren in hun gezicht.

Gezichtsherkenning datingsite