“Nederlandse man is kleurloos en zorgzaam”

Nederlandse zorgzame manNederlandse mannen komen er bekaaid van af in meningen van buitenlandse en Nederlandse vrouwen. Ze zijn kleurloos in kleding en gedrag, niet erg behulpzaam, en ook niet erg romantisch. Gelukkig zijn ze wel hardwerkend, zorgzaam en trouw.

Internationaal gezien valt op dat Nederlandse mannen een stuk monogamer zijn dan bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse mannen. Fransen en Oost-Europeanen vinden deNederlandse man te weinig een gentleman: te weinig galant, niet zobehulpzaam, niet zo romantisch ook daardoor.

Volgens Karin van Gilst, hoofdredacteur van vrouwenblad Viva, is de Nederlandse man vooral te beschouwen als een goeie lobbes: aardig, maar niet erg spannend. Ook denkt ze dat Nederlandse vrouwen bewust lage eisen stelt aan mannen. "Ik denk dat de Nederlandse vrouw niet zulke hoge eisen aan haar man stelt, omdat ze dan ook een beetje zichzelf kan blijven".

Marketingstrateeg en socioloog Norbert Mirani, verbonden aan het Kenniscentrum van Sanoma Men`s Magazines (SMM) en schrijver van het binnenkort te verschijnen boek "Merken maken de man" schetst zes mantypen op basis van mentaliteitsprofielen. Mirani onderscheidt de streber, de planner, de ongenuanceerde criticus, de familieman, de genieter en de vrijbuiter. Deze hoofdtypen komen volgens hem in Nederland in ongeveer gelijke mate voor.

Is de Nederlandse man echt een zorgzame sukkel of is dit beeld onterecht?

5 gedachten over ““Nederlandse man is kleurloos en zorgzaam””

 1. “Ook denkt ze dat Nederlandse vrouwen bewust lage eisen stelt aan mannen. “Ik denk dat de Nederlandse vrouw niet zulke hoge eisen aan haar man stelt, omdat ze dan ook een beetje zichzelf kan blijven”.”

  Ik moest wel erg lachen toen ik dit las…Als ik de profielen lees van vrouwen op datingsites en kijk waar mijn vriendinnen op letten dan worden er juist vaak te hoge eisen gesteld. Of denkt men werkelijk dat een spannende avontuurlijke beetje foute man die tegelijk trouw en zorgzaam is geen illusie is?

 2. @Elzenga: betekent dit dat we de schuld niet alleen bij de mannen kunnen neerleggen? De Nederlandse vrouw is ook een beetje de weg kwijt?

  Misschien weet de Nederlandse vrouw niet zo goed meer wat ze wilt. Daardoor stelt ze te hoge eisen aan haar ideale partner. Mannen gaan hier in mee en proberen aan het eisenpakket te voldoen. Hierdoor stellen ze zich meelevend, zorgzaam, lief, maar allesbehalve spannend op. Herkenbaar?

 3. misschien zijn de nederlandse mannen de vele eisen van de vrouwen wel een beetje zat
  met wat ze willen tegenwoordig

  veel eisen zijn nog eens vaak tegenstrijdig ook
  dan is het toch niet zo raar dat de nederlandse man het wel best vindt
  waarom worden er zo veel vrouwen uit het buitenland gehaald,omdat die niet zo hoog eisen pakket hebben ??

  ik kan me dan ook heel goed voorstellen waarom mannen liever naar de kroeg gaan dan iets anders

 4. Nu de Nederlandse vrouw alles heeft wat haar hartje begeert (geld, goede opleiding, prima job, eigen huis en snelle auto) blijft er nog maar één ding over waar de man nog goed voor is: de invulling van haar kinderwens. Daarvoor zoekt ze een stoere vent, ’t liefst ongepolijst zodat ze een uitdaging heeft. Maar ja, met de vader van haar kind wil ze ook samenleven. En dan komt dat eisenpakket om de hoek kijken. Die match vindt ze nooit.

 5. Nederland is kleurloos en zorgzaam. Wild romantisch en onstuimig gedrag is in een kleurloze, zorgzame omgeving geen porum.

Reacties zijn gesloten.