Online daten minder populair dan gedacht

Het gebruik van de datingsites in de VS is wellicht minder ver gevorderd dan men zou verwachten, schrijft Planet.nl. Niet iedereen heeft louter positieve ervaringen met online daten. Toch zijn 3 miljoen Amerikanen aan een partner geholpen. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van Pew Internet & American Life Project, het gesubsidieerde doorlopende internetonderzoek in de VS.

Van de tien miljoen alleenstaande Amerikanen die op zoek zijn naar een partner gebruikt momenteel 74 procent het internet. Dat kan zijn via dating-sites, maar ook e-mail en chat. Slechts 37 procent van die tien miljoen gaat naar een datingsite.

Meer mensen geven toe dating-sites al eens te hebben bezocht: elf procent van de internetters in de VS, of zestien miljoen mensen. Daarvan zegt 17 procent tot een langdurige relatie te zijn gekomen via het net. Dat zijn drie miljoen Amerikanen die uit hun alleenstaande bestaan zijn gekomen, samen anderhalf miljoen stellen.

Toch heeft maar slechts 43 procent van de online daters, omgerekend zeven miljoen mensen, ook een afspraakje gemaakt met een gevonden persoon. Velen houden het bij wat snuffelen en flirten per e-mail of chat.

Wel vijftien procent van de Amerikanen, ofwel 30 miljoen mensen, kennen iemand die uit een internetafspraak een langdurige relatie heeft gehaald.

Van diegene die online dating actief gebruiken zegt 43 procent dat dit risico’s met zich meebrengt, maar 52 procent ziet er geen gevaar in. Slechts twaalf procent van de gebruikers zegt dat dating-sites verkeerd omgaan met persoonlijke data, de meesten vertrouwen de beschermingsconstructies wel. Opvallend is dat 29 procent van de gebruikers van datingsites zegt dat ze er negatieve ervaringen mee hadden. Iets meer dan de helft, 52 procent, was alleen maar positief over dating via internet.

Van de daters denkt tweederde dat sites hen werkelijk kunnen helpen op de zoektocht naar de ware, een derde heeft daar weinig vertrouwen in. Van die niet-gebruikers van sites gelooft nog niet de helft dat online dating iets uitmaakt.

De onderzoekers maken ook op uit personderzoek dat de houding ten opzichte van datingsites juist in de afgelopen drie jaar veel positiever is geworden. Er zijn veel meer voorbeelden bekend van geslaagd zoeken via datingsites.