Ontspannen door seks met partner

Waarom voelen paren zich na de seks bevredigd en ontspannen? De bioloog Brody denkt nu het antwoord te hebben gevonden: na het vrijen met een partner is een bepaald hormoon in veel grotere mate aanwezig in het bloed dan na zelfbevrediging.

Na het seksuele hoogtepunt scheiden zich grote hoeveelheden prolactine af in ons bloed, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat hormoon is verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine, een hormoon dat nauw verbonden is met seksuele opwinding.

De onderzoekers hebben verschillende stellen onderzocht. Onder streng laboratorisch toezicht hadden de mannen en vrouwen zowel seks met hun partner als met ‘zichzelf’. Toen na afloop de prolactinewaarden werden vergelijken bleek dat in het bloed van mannen en vrouwen die gemeenschap hadden gehad met elkaar, de prolactinewaarde 400% hoger was dan bij de groep die gemasturbeerd had.

De resultaten van het onderzoek zorgen voor een potentiële oplossing tegen erectiestoornissen: een pil die de prolactinewaarde verhoogt in het bloed zou kunnen helpen tegen impotentieklachten.

Brody, S., Krüger, T.H.C. (2006), “The post-orgasmic prolactin increase following intercourse is greater than following masturbation and suggests greater satiety”, Biological Psychology, 71(3), 312-315.