Oprichters Lexa starten sociaal netwerk iCampus

iCampusDe oprichters van Lexa.nl en Kamernet starten een online sociaal netwerk. Dit melden Rob Koster en Nathan Skwortsow vandaag in een persbericht. Hun ambities zijn hoog: de initiatiefnemers willen Hyves gaan verslaan.

Het nieuwe social network heet iCampus en lijkt in eerste instantie erg op Facebook. De site blijkt een stuk eenvoudiger te zijn. iCampus is (nog) niet open-platform, dus het toevoegen van eigen applicaties is er niet bij. De makers hebben zich duidelijk laten inspireren door Hyves, het grootste sociale netwerk van Nederland. De naamgeving voor "krabbels" en "gadgets" is 1-op-1 overgenomen. Verder biedt de site weinig speciale functies. Waarom zouden we eigenlijk voor iCampus kiezen? Koster licht toe: "iCampus is sneller en overzichtelijker. We hebben voor een strakdesign gekozen, zonder toepassingen die de site vertragen". De site is zeker strak en simpel, maar mist de fun-factor die Hyves wel heeft. Zou iCampus daarom woorden als ‘Hyves’ en ‘Facebook’ blokkeren?

Toch gaat het goed met de site. Met ruim 800 nieuwe aanmeldingen per dag groeit het netwerk op iCampus vrij snel. Op commercieel vlak gaat het volgens de oprichters helemaal goedkomen. Ze willen geld verdienen met offline feesten en met advertentieverkoop.

Koster en Skwortsow zijn ervaren internetondernemers. Sinds de oprichting in 2001 is Lexa uitgegroeid tot één van de succesvolste datingsites van Nederland. Vijf jaar later werd de site voor €11,5 miljoen verkocht aan Meetic. Jeroen Bertrams, schrijver en ondernemer, zegt op Marketingfacts: "Ik denk dat de oprichters niet te onderschatten zijn. Ze weten precieshoe je een site met veel gebruikers moet oprichten. Als het lukt omsuccesvol Lexa.nl en Kamernet.nl op te richten, dan heb je heel watkennis in huis."

Ik ben heel benieuwd wat iCampus de komende tijd gaat doen. Maar met de huidige functionaliteit van iCampus zie ik weinig reden voor Raymond Spanjar (Hyves) om wakker te liggen. Dat Koster en Skwortsow in het verleden succesvol zijn geweest is bovendien geen garantie voor succes. Wie heeft bijvoorbeeld wel eens wat gehoord van de geflopte online verjaardagskalender Zuzu?