Relatie met baas niet verstandig

Mensen die hun baan graag behouden, kunnen beter niet verliefd worden op een leidinggevende binnen hun bedrijf. Bij veel organisaties bestaat de kans dat de verliefdheid moet worden bekocht met een overplaatsing of ontslag. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendorganisatie Randstad onder vierhonderd werkende Nederlanders. Volgens de helft van de respondenten zijn liefdesaffaires op het werk geaccepteerd. Wel geeft ruim twintig procent aan dat ‘vrijwel zeker’ flink over de romance zal worden geroddeld. Ruim een op de tien ondervraagden (elf procent) geeft aan dat een van de collega’s in een dergelijk geval wordt overgeplaatst of ontslagen. Per ongeluk verliefd worden op de baas of het bewust aanknopen van een affaire met een leidinggevende helpt de carrière niet vooruit, denkt driekwart van de ondervraagden.

De resultaten sluiten aan bij onderzoek dat hoogleraar psychologie Stefan Lievens deed voor de Gentse Universiteit. “De werkvloer is geen erotisch pretpark. Zeker kaderleden hebben een voorbeeldfunctie”, legt Lievens uit. ,,Wanneer ze op het werk een affaire beginnen, kalft hun gezag af. En dat wordt niet getolereerd.”

Zeven op de tien verhoudingen op het werk loopt verkeerd af volgens Lievens, hij raadt mensen dan ook af er aan te beginnen.

Een gedachte over “Relatie met baas niet verstandig”

  1. Jah, vaak is dat zo omdat mensen dan niet meer objectief met elkaar om kunnen gaan. Daarnaast kunnen de meesten heel moeilijk privé-, en zakelijke dingen van elkaar gescheiden houden. Maar van de ene kant zie ik het probleem niet, als ze het maar in de juiste proporties kunnen zien, en dát is meestal niet het geval en dan gaan ze de boot in.

Reacties zijn gesloten.