In mei start Relatieplanet met een Engelstalige site. De nieuwe site,met de naam Truedate.com, richt zich op de Britse datingmarkt. Datvertelt oprichter Chris van Tuyl van Relatieplanet aan Emerce.
Relatieplanet is in Nederland marktleider op het gebied van onlinedating. “We hebben niet de ambitie om marktleider te worden in hetVerenigd Koninkrijk,” licht Van Tuyl toe. De online datingmarkt is aande andere kant van het kanaal volgens hem volwassen en ‘vol’. Van Tuylis tevreden met een marktaandeel van zo’n vijf procent.
De Telegraaf heeft een meerderheidsbelang van zeventig procent in RP.De overige dertig procent zijn in handen van eigenaar Chris Van Tuyl. In eerste instantie zal Webdetail, het bedrijf van Van Tuyl, een belang van 80 procent hebben in Truedate.com.
InNederland heeft Relatieplanet zo’n 480.000 actieve profielen, waarmeehet de grootste Nederlandse datingsite is. Iwannadate, dat zich richtop een iets jongere doelgroep, heeft momenteel ongeveer 220.000profielen.
Truedate.com richt zich op een vergelijkbaarpubliek als dat van Relatieplanet, met gebruikers tussen de 20 en 60jaar en een zwaartepunt bij de groep rond de 35 jaar. De site zal erwat betreft ‘look and feel’ precies zo uit zien als Relatieplanet. Welzullen er bij de eerste versie minder functionaliteiten zijn, zegt VanTuyl. “Het is niet zinvol om uitgebreide zoekopties toe te voegen alswe nog geen groot publiek hebben en daardoor een goedgevulde database.Als er meer valt te zoeken, voegen we functionaliteiten toe.”
Methet marketingbudget dat beschikbaar is voor Truedate.com wordtgeprobeerd bekendheid te verwerven op de Britse markt. In een laterefase zal de blik wellicht ook op de Verenigde Staten en Australiëworden gericht. Van Tuyl: “We gaan met name deals sluiten met partijenwaar we in Nederland al contact mee hebben. Dan moet je denken aan MSN,Google en Yahoo.” Ongeveer tachtig procent van het marketingbudget gaatnaar zoekmachinemarketing.
Nadat De Telegraaf in januari een meerderheidsbelang had verworvenin Relatieplanet en Iwannadate, zijn er organisatorisch nauwelijksveranderingen geweest, vertelt Quintin Schevernels, die vanuit DeTelegraaf betrokken is bij de sites. “De medewerkers die betrokken zijnbij de sites, werken nog steeds vanuit Roden.” Op systeemniveau zijn erwel aanpassingen gedaan, vertelt Schevernels. Bovendien profiteren dedatingsites van het bereik dat De Telegraaf heeft. “Als je op deverschillende sites van ons gaat kijken, dan zie je opvallend vaakrelatieplanet staan. Bijvoorbeeld in de rubriek ‘contacten’ bijSpeurders.”