Scriptie online dating: opvallende bevindingen

Eerder behandelde ik de conclusies van mijn scriptie over online dating. Tijdens het maken van de scriptie ben ik een aantal opvallende feiten over internet daten te weten gekomen. Daarnaast gaf ook mijn eigen kleinschalige onderzoek een aantal onverwachte uitkomsten. Een greep uit de feiten over online dating:

Het aantal gebruikers dat online date zal vooral in Europa enorm gaan groeien. In de komende 5 jaar zal de omzet van de Europese markt meer dan verdubbelen.

Veel dating sites hebben géén Keurmerk Relatiebemiddeling, maar dit lijkt geen belemmering te zijn voor consumenten om toch voor deze sites te kiezen.

Online daters zijn sociaal en hebben zelfvertrouwen. Dit blijkt uit onderzoek waarin internet daters werden vergeleken met internetters die níet daten. Mensen die daten via een website bezoeken hun familie vaak, nemen veel deel aan sociale activiteiten, zijn vaak lid van een club and hebben geen moeite met spreken in het openbaar. Deze resultaten druisen in tegen het beeld van de online dater als “loser” of “eenzame ziel”.

Minder dan 5% van de cyber-daters heeft wel eens een traditionele contactadvertentie geplaatst, bijvoorbeeld in een krant.

De meeste mensen die daten via internet, zijn lid van meerdere dating sites.

4 gedachten over “Scriptie online dating: opvallende bevindingen”

 1. Hoi Eric,

  Op het moment ben ik bezig met een aftudeer scriptie over datingsites! dus ik ben al weken internet aan et afstruinen naar nuttige informatie! nu lees ik dat jij ook en scriptie hebt gemaakt over dit onderwerp:)
  En daar zou ik heel graag meer over wilen weten!
  Dus zou je misschien contact met mij willen opnemen?

  Groetjes Manon

 2. Ook ik heb veel onderzoek gedaan m.b.t. on-line daten en vooral de zaken die hierin niet kloppen.
  Eric, Manon een keer chatten of ‘meeten’ om onderzoeks resultaten naast elkaar te leggen ?
  gr. J.

 3. Hey Jeroen en Eric,

  ik zal binnenkort beginnen aan een thesis in verband met postmodernisme, ‘neoseksuele revolutie’, cyberculture, identiteitsvorming en internetdating. Ik zou graag je scriptie eens lezen. Zou je die willen doorsturen aub? Een interessant boek is trouwens dat van Aaron Ben Ze’ev – Love online, hoewel dat meer handelt over online relaties dan echt datingsites.

 4. Ik ben zeer geinteresseerd in uw scriptie en zou het graag eens willen doornemen omdat ik me aangesproken voel tot het onderwerp. Is dit mogelijk?

  mvg

  Sharon

Reacties zijn gesloten.