‘Singles zijn niet zielig’

Mr Right heet de film over drie Nederlandse singles die kortgeleden in première is gegaan. Ook Jan Latten, bijzonder hoogleraar Demografie en onderzoeker bij het CBS, bekeek de film en gaf zijn mening over de Nederlandse single in een interview met het dagblad Trouw.

“Singles blijven niet meer per definitie tot hun dood alleen. Ze gaan nu door een periode in hun leven dat ze alleen zijn,” zegt Latten. “Er is tegenwoordig meer afwisseling dan vroeger. Mensen hebben een paar jaar een relatie, en dan weer een tijdje niet.”

Allerlei maatschappelijke ontwikkelingen maken het voor singles moeilijk om zichzelf een in de samenleving te plaatsen. Latten: “Aan de ene kant komen er steeds meer singles. Momenteel zijn er 2,5 miljoen in Nederland, en over 30 jaar zijn dat er een miljoen meer. Aan de andere kant is het nog maar kort geleden dat je je moest schamen als je op je dertigste ongetrouwd was.” Meer singles betekent dus niet automatisch: gelukkige singles. Latten: “Er zijn ook onderbelichte groepen singles, zoals gescheiden vijftigers en bejaarde vrouwen die hun man verloren hebben.”

Happy singles?
Prof. Roos Vonk voerde onderzoek uit onder singles voor de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens haar onderzoek beseffen singles goed dat het leven dat ze momenteel leiden niet ideaal is. Ze weten echter ook dat er vroeg of laat wel iemand langskomt, die bij hen past. Wat nieuw is, is dat singles van hun tijdelijke singleleven mogen genieten. Bij de pakken neerzitten doen ze niet. Of de happy-singlebeweging een lang leven beschoren heeft, is echter de vraag. Vonk: “Singles profileren zich als gelukkig als reactie op de maatschappelijke norm. Ze willen bewijzen dat ze niet zielig zijn. Naarmate het aantal singles groeit, en singles meer geaccepteerd worden, zal de noodzaak om zich als leuk en lekker te promoten, afnemen”.

Een gedachte over “‘Singles zijn niet zielig’”

  1. als ze zo gelukkig zijn waarom schrijven ze zich dan massaal in op datingsites? Single zijn is misschien leuk als je 16 bent maar daarna niet meer. Dat ze naar de buitenwereld vooral de schijn op moeten houden dat het zo leuk is om alleen te zijn is eigenlijk belachelijk in deze tijd.

Reacties zijn gesloten.