Slecht huwelijk beïnvloedt gezondheid

De gezondheid van mensen die zich niet lekker voelen in hun huwelijk gaat sneller achteruit dan die van mensen die wel gelukkig getrouwd zijn. Tot die conclusie komt de Amerikaanse sociologe Debra Umberson die 1.049 stellen onderzocht in 1986, 1989 en 1994.

Dat onze gezondheid met de jaren achteruit gaat, is een feit. Volgens een studie van de Amerikaanse sociologe Debra Umberson gaat de gezondheid echter veel sneller achteruit bij mensen in een ongelukkig huwelijk. Bij oudere mensen zou die achteruitgang nog sneller verlopen.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat er een verband bestaat tussen de sociale relaties die iemand heeft en zijn gezondheid. Van alle sociale relaties zou het huwelijk de meest positieve invloed hebben op de gezondheid. Dat wil nog niet zeggen dat getrouwd zijn een garantie is voor een goede gezondheid. Getrouwde mensen zijn over het algemeen wel gezonder dan alleenstaanden, maar het huwelijk op zich is niet gezonder dan het vrijgezellenbestaan. Wat telt is de kwaliteit van het huwelijk. Iemand die een slecht huwelijk heeft zal een minder goede gezondheid hebben dan iemand die een goed huwelijk heeft en… iemand die gescheiden is.

Meer over (mislukte) huwelijken.