Speed daten in de bibliotheek

Blind daten, speed daten, internet daten: je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Nu bestaat er ook zoiets als bib daten. De deelnemers praten over hun passie voor boeken.

Een Vlaamse bibliotheek bedacht vorig jaar dit nieuwe concept. Het leek een beetje op speed dating, maar dan tussen de boeken. De organisatoren wilden korte metten maken met het stereotiepe beeld dat bibliotheken muf en saai zouden zijn. Ze hopen meer jongeren aan te trekken.

Het concept is heel simpel. Bij hun aankomst krijgen de deelnemers een papiertje met daarop een vraag zoals ,,vind je de cover van een boek belangrijk?”. Met die vraag moeten ze op iemand afstappen en een gesprek aanknopen. Tijdens de tweede ronde nemen de vrouwen plaats in een zetel en de mannen schuiven telkens door. Ze praten over hun favoriete boek en na enkele minuten schuiven de mannen door, tot ze met alle vrouwen eens gesproken hebben.

Op het eind van de avond mogen deelnemers een briefje schrijven naar de persoon met wie ze een leuk gesprek hadden. De organisatoren spreken van een mogelijk “gat in de markt”.
(bron: De Standaard)