Speeddating of speedhating?

Speeddating is een bekend fenomeen. Je stelt je aan elkaar voor, praat over je hobby‘s en -PIEP- de zoemer gaat en het is alweer tijd voor de volgende. De kans op een match is bij speeddating 11,5%, zo bleek al uit onderzoek. Een speeddate avond kan vermoeiend zijn, omdat je veel soortgelijke gesprekken achter elkaar hebt. Voor iedereen die genoeg heeft van dit cliché is er nu iets nieuws: speed-hating. Het fenomeen komt uit Engeland en is gemaakt om de sleur die rondom Valentijnsdag heerst te doorbreken.

Het principe is simpel: eigenlijk wil men helemaal niet weten wat een potentiële partner leuk vindt of graag doet in zijn vrije tijd. Hetgeen gehaat wordt, dát maakt iemand interessant!

Assendorp, Prenke en Back (2011) deden al eens onderzoek naar de effectiviteit van online dating. Toen kwamen de volgende cijfers boven water:

  • de waarschijnlijkheid dat je wordt gekozen door iemand is 34,7%, maar slechts 11,5% dat beiden elkaar kiest.
  • de kans op het krijgen van een relatie binnen 6 weken na het event was 6,6%
  • de kans op seksueel contact binnen een jaar was 5,8%
  • de kans op een relatie een jaar later was 4.4%

speedhating speeddating

Over speed-hating is nog weinig onderzocht. Het verschil tussen speeddating zoals we het gewend zijn en speed-hating is dat je het bij speeddating hebt over wat je leuk vindt en je daarnaast voorbeeldig gedraagt. Bij speed-hating is totaal het tegenovergestelde het geval. Je praat namelijk niet over de dingen die je leuk vindt, maar de dingen die je haat. Je zou denken dat het een enorme turn off is om alleen de dingen te horen die iemand haat, maar volgens experts zijn er ook psychologische voordelen:

  1. De speed-hater is wat minder strikt en serieus dan de speed-dater. Aangezien je samen in de vreemde positie bent waarin je elkaar vertelt wat je haat, kun je ook samen ontspannen.
  2. Door te vertellen wat je haat laat je veel emotie zien, zo kan de ander je alleen maar beter leren kennen. Een principe dat datingsite WeNeither ook toepaste (helaas zonder succes overigens).
  3. Speeddaten is praktisch lopende band werk geworden. Je stelt je voor, vertelt je hobby’s, laat je van je beste kant zien, en on to the next one. Bij speed-haten is dit niet het geval, het is een proces dat veel meer creativiteit vereist dan een speeddate. Iedereen heeft weer andere irritaties en vertelt zijn of haar haat-verhaal anders.

Volgens experts van datingsite eDarling wordt speed-hating het nieuwe speeddating. Het zou in ieder geval betekenen dat mensen eindelijk hun echte gevoelens laten zien tijdens een eerste date. Of het fenomeen echt voor opschudding in de datingwereld gaat zorgen, valt nog te bezien.