Sterkere band door seks

Vrouwen zijn geneigd trouw te blijven aan één partner als ze hier seks mee hebben gehad. Ze raken gewend aan de geur van de man tijdens de seks. Dit blijkt uit een onderzoek bij vrouwelijke ratten uitgevoerd door Amerikaanse biologen en psychologen.

De ratten in het experiment hadden een voorkeur voor mannetjes met dezelfde geur als waar ze eerder al seks mee hadden gehad. Op basis van de geur die vrijkomt bij de eerste vrijpartij werden veel ratten geconditioneerd om vaker seks te hebben met hetzelfde mannetje.

Dit resultaat sluit aan bij een onderzoek dat vorig jaar werd gehouden. Toen bleek dat vrouwen die seks hebben een sterkere psychologische band krijgen met hun partner.

Er is nog geen eenduidig bewijs dat vrouwen per definitie monogaam zijn (slechts 3-5% van de zoogdieren hebben een monogame sociale structuur). De meeste onderzoekers zijn het er wél over eens dat er tijdens seks en verliefdheid speciale hormonen worden aangemaakt. Dit verklaart de “verslavende” werking die liefde en seks hebben.

Bronnen:
Coria-Avila, G.A., Ouimet, A.J., Pacheco, P., Manzo, J., & Pfaus, J.G. (2005). “Olfactory conditioned partner preference in the female rat”. Behavioral Neuroscience, 119, 716-725.
Young, L.J., Wang, Z. (2004). “The neurobiology of pair bonding”. Nature Neuroscience, 7, 1048 – 1054.